Víztisztitó

A víz és az emberi szervezet

 
 

 

A természetes vízkörforgásba egyre több szennyezőanyag kerül be, s az emberi vízfogyasztás körforgása ebbe a rendszerbe kapcsolódik be. 

Kutak segítségével a talajból vételezzük a vizet, majd használat után a folyókba és tavakba juttatjuk azt vissza – a szennyeződésekkel együtt. A kinyert vizet igyekszünk teljes mennyiségében fogyasztásra alkalmassá tenni, ám ez a tisztítás csak a szennyezés jellegét változtatja meg, és a folyamat során ipari vizet állít elő. Az ipari víz kiváló növényöntözésre, ipari felhasználáshoz, fürdéshez, de nem alkalmas emberi fogyasztásra. Erre a célra az ipari víznél megfelelőbbek a természetes ásványvizek, sajnos azonban ezek sem igazodnak teljes mértékben az emberi szervezet igényeihez. 

 

Egy ember naponta átlagosan 150 liter vizet használ el: 

  • Ivás és főzés: 3-4 l
  • Kézmosás: 10-15 l
  • Tisztálkodás: 20-40 l
  • Mosás: 20-40 l
  • Tisztítás: 5-10 l
  • WC használat: 20-40 l

    Tippek víztakarékossághoz

    • Alkalmazzunk víztakarékos WC tartályt
    • Kézmosáskor ne folyassuk a vizet feleslegesen
    • Fogmosáskor használjunk poharat

    Minden szemét, ami a vízkörforgásba jut, szennyezi a vízkészletet. Soha ne öntsön vegyszereket, olajat, hulladékot a WC-be! 

     

    A víz szerepe az emberi testben

     

    Egy átlagos (80 kg) súlyú felnőtt teste kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz! Évente több mint ezer liter folyadékot iszunk meg, veséinken kb. 180 liter testnedv folyik át naponta. Emberi fogyasztásra csak az édesvíz alkalmas, valamint az állatok és növények számára is csak az édesvíz a megfelelő. 

    A víz legfontosabb feladatai: 

    • tápanyagokat szállít a sejtekhez
    • eltávolítja az anyagcsere folyamatok során keletkezett felesleges anyagokat
    • karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges proton- és elektron szintet
    • párásítja a levegőt, amelyet belélegzünk.
    • rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.

    A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer. 

     

    Tévhitek a vízről

    Életünk során közel 200 kg(!) kőzetet iszunk meg vízben oldott ásványok formájában. Mivel az ásványok és egyéb oldott anyagok egyike sem szükséges az ivóvízben a szervezetünk számára, ezek „csak áthaladnak” testünkön. Testünknek szüksége van az ásványi anyagokra, de a vízből nem, illetve csak igen kis mértékben képes azokat felhasználni.  

     

    Ha megvizsgáljuk az ásványvizek ásványi anyag tartalmát, látható, hogy a szervezetünk számára szükséges mennyiség töredékét tartalmazzák csupán. 

     

     

    Ásványi anyagA szervezet napi szükségleteSzervetlen anyag 1 l ásványvízbenSzerves ásványi anyag 100g termékben
    Kalcium1000 mg45-220 mgSajt 1200 mg
    Kálium2000 mg90 mgSzója 2000 mg
    Magnézium300 mg50 mgDió 250 mg
    Vas19 mg3 mgBúzakorpa 13 mg
    Cink12 mg2 mgKorpakenyér 2 mg
    Nátrium2000 mg150 mgSajt 1300 mg

     

    A táblázatban látható napi szükséglet értékek tájékoztatási jellegűek, az ivóvízben található mennyiségek irányértékek, amelyek a forrástól függően változhatnak. 

    Ahhoz, hogy testünk sejtjei megfelelően működjenek, elektromágneses térre van szükségük. Egy sejt elektromágneses terének a fenntartásához pedig szabad protonok és elektronok szükségesek. A csapvíz fertőtlenítésére használt klór a szabad részecskéket magához vonzza, rontva ezzel sejtjeink működési feltételeit.  

    A vízcsapból kiengedett majd állni hagyott vízből (típusától függően) a klór idővel távozik, ezért csapvizet csak pihentetés után igyuk. Amennyiben tehetjük, ásványvizet fogyasszunk, de még jobb, ha a testünk számára legmegfelelőbb, ozmózísos víztisztítóval szűrt vizet iszunk. 

    Ezzel kapcsolatosan a következő linkeket olvassa el: Vincent módszer fmorell.pdf 

    Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?

    Az alábbi táblázat bemutatja azokat az ásványi anyag határértékeket, amelyekre egy egészséges felnőttnek szüksége van. Az adatokból látható, hogy a víz szerepe az ásványi anyagok pótlásában elhanyagolható. 

    A napi szükségletek tekintetében speciális diéta esetén lehetnek eltérések, ilyen esetben az orvos által előírt étrendet kell követni. 

    Az összehasonlításhoz feltüntettük az ásványvíz átlagos ásványi anyag tartalmát és a különböző ételekből felvehető mennyiséget. Az adatok tájékoztató jellegűek, a víz fajtájától is függenek. 

    Ásványi anyagNapi szükségletNapi felvétel ivóvízzel1 liter ivóvíz tartalmaÁsványi anyag források (100g táplálék tartalma)
    Kálcium500-1.000 mg100 mg95 mgkemény sajt
    puha sajt
    dió
    zöldség
    fehérliszt
    tej
    tojás
    gabona
    gyümölcs
    1.200 mg
    725 mg
    250 mg
    150 mg
    140 mg
    120 mg
    80 mg
    60 mg
    60 mg
    KáliumNincsen ajánlott
    napi bevitel mennyiség,
    a felvétel intervalluma
    1.960 és 5.870 mg
    között van.
    Sok táplálék
    tartalmaz káliumot, de
    regionálisan nagy
    eltérések lehetnek a
    mennyiségekben. Az
    adatok csak irányszámok.
    90 mgszójaliszt
    szárított gyümölcs búzakorpa
    friss saláta
    burgonya
    dió
    műzli
    gyümölcslé
    tojás
    sajt
    indiai tea
    pörkölt kávé
    kakaópor
    1.660 -2030mg
    710 - 1.880 mg 1.160 mg
    140 - 1.080 mg 1.020 mg
    350 - 950 mg
    100 - 600 mg
    110 - 260 mg
    140 mg
    100 - 190 mg
    2.160 mg
    2.020 mg
    1.500 mg
    NátriumNincsen napi
    ajánlott mennyiség,
    de 1.000 - 3.000 mg
    elegendő naponta
    A nátrium források legismertebb fajtája
    az asztali só.
    2 - 300 mg150 mgömlesztett /puhasajt műzli
    sózott sajt
    kenyér
    tojás
    1.360 mg
    1.200 mg
    870 mg
    560 mg
    140 mg
    Molibdénkb. 0,5 mghajdina
    babkonzerv
    búzacsíra
    szójabab
    gabona
    tojás
    kakaó
    zöldség
    gyümölcs
    0,49 mg
    0,35 mg
    0,20 mg
    0,20 mg
    0,09 mg
    0,05 mg
    0,05 mg
    0,03 mg
    0,02 mg
    KrómNincsen napi
    ajánlott mennyiség,
    de a 0,05 - 0,2 mg
    közötti érték
    elegendő naponta
    0,01 mg0,05 mgtojás sárgája
    sörélesztő
    keménysajt
    gyümölcslé
    korpakenyér
    méz
    zöldség
    gyümölcs
    0,18 mg
    0,12 mg
    0,06 mg
    0,05 mg
    0,04 mg
    0,03 mg
    0,02 mg
    0,01 mg
    NikkelMég nincs
    kielégítő kutatási eredmény
    0,05 mgMég nincs
    kielégítő kutatási eredmény
    Kobaltkb. 0,001 mgfésűkagyló
    máj
    zöldség
    0,225 mg
    0,015 mg
    0,020 - 0,060mg
    FoszforNincsen ajánlott
    napi bevitel mennyiség,
    a felvétel intervalluma
    240 és 1.200 mg között
    van (kortól függően).
    sörélesztő
    tejpor
    búzacsíra
    keménysajt
    dió
    gabona
    tojás
    joghurt
    1.900 mg
    950 mg
    930 mg
    520 mg
    370 mg
    290 mg
    128 mg
    140 mg
    Kén800 mg0,05 mg240 mgdió
    fokhagyma
    sajt
    tojás
    teljes liszt
    hüvelyes növények
    150 - 380 mg
    370 mg
    200 - 330 mg
    180 mg
    150 mg
    120 mg
    Szilíciumnincsen napi
    ajánlott mennyiség
    Fluornincsen napi
    ajánlott mennyiség
    4 mg
    Jódkb. 0,2 mg0,04 mgkagyló
    hering
    gabona, zöldség,
    gyümölcs
    0,659 mg
    0,021 - 0,027 mg 0,002 - 0,005 mg
    Magnézum220 - 400 mg50 mg50 mgszójabab
    dió
    teljes búzaliszt
    barnarizs
    szárított gyümölcs zöldség
    banán
    310 mg
    250 mg
    140 mg
    119 mg
    80 mg
    60 mg
    42 mg
    Vas8-28 mg3 mg-ig0,2 mgbúzakorpa
    kakaópor
    szójaliszt
    petrezsejem
    szárított gyümölcs gabona
    vörösbab
    12,9 mg
    10,5 mg
    8,0 mg
    8,0 mg
    5,8 mg
    4,1 mg
    2,5 mg
    Cink8 - 16 mg2 mgsörélesztő
    keménysajt
    korpakenyér
    tojás
    hüvelyes növények
    teljes gabona
    7,8 mg
    4,0 mg
    2,0 mg
    1,5 mg
    1,0 mg
    1,0 mg
    Réz1 - 2,5 mg1 mgsörélesztő
    olivabogyó
    dió
    hüvelyes növény
    korpakenyér
    szárított gyümölcs
    3,3 mg
    1,6 mg
    1,4 mg
    0,8 mg
    0,3 mg
    0,3 mg
    Vanádiumkb. 0,1 - 0,3 mgpetrezselyem
    hónapos retek
    kapor
    fejes saláta
    eper
    uborka
    alma
    2,95 mg
    0,79 mg
    0,46 mg
    0,28 mg
    0,07 mg
    0,04 mg
    0,03 mg
    Ónmég nincs
    kielégítő kutatási eredmény
    Mangán2 - 5 mg0,05 mggabona
    korpakenyér
    dió
    hüvelyes növények gyümölcs
    zöld zöldség
    4,92 mg
    4,21 mg
    3,54 mg
    2,01 mg
    1,05 mg
    0,78 mg
    Klórnincs ajánlott napi
    mennyiség A klór
    tápanyagforrása
    megegyezik a nátriuméval.
    Aki megfelelő mennyiségű
    nátriumot vesz
    magához (konyhasó),
    az egyben klór szükségletét is kielégíti.

     

    Következő oldal 

     

     

     

    Az ivóvizünkrőlVíztisztítás fordított ozmózissalVíztisztító - Gyakran feltett kérdések (FAQ)Termékek