Kerti tótechnika

Halak és növények

 
 

A halak

 

 

A halak életet és mozgást visznek a tóba. Emellett nem csak a tekinteteket vonzzák magukra, hanem fontos szerepet töltenek be a tó ökológiai rendszerében. Megszabadítanak bennünket a nem kívánatos "vendégektől" mint a szúnyogok és lárvák, ürülékük nitrogént tartalmaz, amire a növényvilágnak az élethez szüksége van. 

 

Ha halakat is szeretnénk a tavunkban tartani, akkor a megfelelő környezetről is gondoskodnunk, kell: a megfelelő méret, forma és növényvilág éppen olyan fontos, mint a technikai berendezések. (Ami azt jelenti, hogy az oxigénről történő gondoskodás és a víz állandó mozgatása, forgatása.) Az OASE termékei között megtalálhatóak a BlOsys-szűrőrendszerek, az oxigént betápláló 0xymax, hogy csak két lehetőséget említsünk a számtalan közül. A halak betelepítése attól is függ, hogy milyen idős az On tava illetve annak vize. Mindenképpen ki kellene várni azt az időt amíg a tó világa beáll. Az OASE aqua activ teszt szettel a víz minőségét, a pH-értékét és az oxigén tartalmát előre ellenőrizzük le. A megfelelő mennyiségű hal egyszerűen meghatározható az alábbi szabállyal: 

1000 literes vízmennyiséghez, legalább 1 m vízmélységnél 80 cm hosszúságú halmennyiség. 

 

Ezek után már csak a halfajták kiválasztásának a kínjai várnak ránk, mert e választék igen bő: jászkeszeg, kurta baing, vagy a tüskés pikó ugyanúgy alkalmasak a kerti tavunkba, mint a koi-k vagy az aranyhalak. 

 

A halakat feltétlenül szakkereskedésben szerezzük be. A szabad környezetből behozott halak parazitákat vagy betegségeket hordozhatnak magukban, amit így behoznának a tavunkba. Egy igazán különleges tó a Koi-tó. Méretét, mélységét, növényvilágát és a technikai berendezéseket tekintve mindenképpen különbözik, a többi tótól. A Koi-tónak mindenképpen legalább 1,50 m mélynek kell lennie. A technikai berendezések közül fontos szerepet töltenek be a szűrők és a biorendszerek, amit a növekvő halállománnyal együtt tovább kell tudnunk bővíteni, mint például a mi BlOsys-rendszerünk. A szűrő kapacitásához egészen pontosan ki kell számolni a halállományt és a vízmennyiséget ahhoz, hogy a halak számára egy egészséges életteret tudjunk biztosítani. A belülről jövő egészség és vitalitás érdekében ajánlja Önnek az OASE Koi Formula 2 és 5-öt az innovatív OASE Haleledelt, az optimális és ízletes megoldást. 

 

A növényvilág kialakításakor nyugodtan rábízhatjuk magunkat a kreativitásunkra. A Koik néha úgy gondolják, hogy a növényzet az ő élelmük. Ezért inkább mondjunk le az érzékeny növényekről és erősebb, ellenállóbb növényeket válasszunk. Igazán alkalmasak a bambusz és a nád. A koik szívesen úszkálnak a tó fenekén és csemegéznek az iszapból, az abba lehullott ételmaradékokból. És még valami: a koik csak csoportosan érzik jól magukat, komoly kort megélnek és életük során nagyra nőnek. Ezt a tó kialakításakor ne felejtsük el. 

 

A növények

 

A csodálatos novényvilággal teli kertitó nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem a növények gondoskodnak a tó megfelelő klímájáról, oxigént szállítanak valamint a tápanyagtartalmát csökkentik. Ez többek közt az algaszaporodást is gátolja. 

A tavi növények kínálata igen nagy, de nem minden növény felel meg minden tóba. A tavirózsák például nem szeretik a spriccelő vizet és áramlásmentes, nyugodt, csendes vízben érzik jól magukat. A kiválasztáskor figyeljünk a növények különböző magasságára valamint a különböző virágzási időszakaikra. 

Segítségképpen bemutatunk néhányat a legkedveltebb növényekből. 

 

 

 

 

A tó biológiai egyensúlyának optimalizálásához ne helyezzünk 2-3 növénynél többet négyzetméterenként. 

 

 

 

Kerti tótechnika - Általános információkKerti tótechnika - A tó helye és méreteKerti tótechnika - Tótípusok