Kerti tótechnika

Tótípusok 

A tó anyagát tekintve két lehetőség közül választhatunk. Az egyik a tófólia, a másik a késztó. Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye. 

Műanyag tókádak 

A kész-tóalapok polietilénből (PE) vagy üvegszállal megerősített műanyagból (GFK) készülnek. Különösen tartósak és könnyen telepíthetőek, de a megformálásuk gyakran határokat szab. A nagyobb méretű modellek sem kínálnak 10 m2-nél nagyobb vízfelületet és általában maximum 80 cm mélyek. Ez a halak átteleltetéséhez túl kevés. Nagyobb, összecsatlakoztatható kész tavak nehezen mozgathatóak, nem alkotnak természetes formát és nem változtathatóak. Ettől függetlenül a megfelelő kiegészítő anyagokkal egy bizonyos játékteret megengednek. Így kínálnak az OASE Patak elemek egy megnyerő lehetőséget ahhoz, hogy a már meglevő műanyag kádból készült tavunkat egy patakkal egészítsük ki. Tókádak kaphatóak különféle méretben és formában. Könnyen kezelhetőek és igen tartósak.
Az OASE Patak elemekkel egy majdnem természetes patakot hozhatunk létre.
Az OASE geotextília termékével megvédjük a tófóliánkat a kövektől és a gyökerektől. 

 • Ha kiválasztottuk a tó helyét, vigyük oda a kész kádat.
 • Jelöljük meg a tó körvonalait: Ágakkal, homokkal, vagy valami mással.
 • Ássuk ki a gödröt és borítsuk annak alját kb. 10 cm homokkal.
 • Helyezzük be a tóalapot, az alsó részét töltsük meg vízzel, hogy láthassuk, vízszintesen áll-e.
 • Ezek után töltsük meg homokkal a fennmaradt helyet a tóalap körül, majd jól öntözzük meg, hogy a kád szilárdan álljon.
 • Befejezésképpen a széleket töltsük meg földdel.

Tófólia 

A tófóliának előnye, hogy praktikusan minden tóforma létrehozható. 0,5-1,2 mm közötti vastagságban kapható és hosszú élettartamú. Az OASE Eurofol (dupla) vagy az OASE Alfafol (egyrétegű) fóliákkal széles kialakítási lehetőségek állnak nyitva előttünk. Ezek a fóliák igen erősen ellenállnak az UV sugárzásnak, a hidegnek és az elöregedésnek. Eurofolt a halak sem károsítják. Gyökér és szakadásálló és az előnyei közé tartozik, hogy a szemcsés struktúrájának köszönhetően a mikroorganizmusok gyorsabban meg tudnak telepedni rajta. Ha egy igazán biológiai tófóliát keresünk, akkor az OASEfo1 kaucsuk fóliát javasoljuk ami a lehető legjobb alap egy természetes tó létrehozásához. A természetszerű fóliás tó berendezésére alkalmas a kaviccsal szórt Epoxigyanta alapú Stoneflex EPX Dekofólia 

 

 • Határozzuk meg a tó körvonalát pl. tömlővel, zsinórral vagy homokkal.
 • Állapítsuk meg a különböző zónákat: mocsaras zóna 10 cm-ig, laposvíz zóna 20-40 cm, mélyvíz zóna 60-150 cm.
 • Ezután kívülről a tó közepe felé indulva ássunk egy kb. 15 cm mély gödröt az un. Kapilláris sorompót. Ez azért fontos, hogy a tó körül levő föld ne szívja meg magát a tó vizével. A növények beültetése után kaviccsal töltsük fel és a felesleges fóliát, vágjuk le.
 • A gödröt ássuk mélyebbre, mint a tervezett tó mélysége és távolítsunk el minden követ és gyökeret. A halastavaknál fontos, hogy elég meredek legyen a part (a macskák miatt) valamint megfelelő mély legyen a tó és gondoskodjunk a tó kivezetéséről (kérjük ki a szakkereskedő tanácsát). Továbbá hozzunk létre kiszálló részt is arra az esetre, ha állatok esnének a tóba. Legvégül ne felejtsük el a teknők létrehozását a később behelyezésre kerülő növénykosarak számára
 • Töltsük meg a gödröt 15 cm vastagon homokkal, és jól döngöljük le
 • Számoljuk ki a fóliaszükségletünket úgy, hogy pl. egy tömlővel mérjük le azt. Fontos, hogy minden széléhez számoljunk hozzá kb. 50 cm-t. A pontos méreteket a következőképpen számíthatjuk ki:

Fóliahossz = tó hossza + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle) 

Fóliaszélesség = tó szélessége + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle) 

 

 • Fektessük le a spiráltömlőt a víz oda- és elszállításához, hogy ez később ne legyen szem előtt. Borítsuk be a gödröt OASE Eurofol védőgyapjúval, jól szorítsuk le majd a széleken a felesleges anyagot vágjuk le. Ezek után fektessük le a tófóliát pl. OASE Eurofolt vagy Alfafolt Vágjuk le majd ragasszuk össze az OASE PVC Quellpastéval. A természethű berendezéshez különösen ajánljuk az új Stoneflex EPX Dekofóliát vagy a kaviccsal szórt Kőfóliát.
 • Borítsuk be az alját kaviccsal és kővel, majd hozzunk létre emelvényeket az OASE növénykosarak számára. Befejezésül töltsük meg a mélyvíz zónát vízzel. Ezután megkezdhetjük a növényekkel történő beültetést.

 

Tipp: A keletkezett föld felhasználható egy patak kialakításához. Itt is alkalmazható az OASE Stoneflex EPX. 

 

 

Következő oldal 

 

 

 

Kerti tótechnika - Általános információkKerti tótechnika - A tó helye és méreteKerti tótechnika - Halak és növények