Állatoknak

A kisvakond és a humánus módszerek

 
 

 

Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy a kiskertek “réme”, a vakond Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Egy-egy apró, bársonybundás jószág eszmei értéke több ezer forint. Ezért ha meg akarunk szabadulni a virágágyásunkat, gyepszőnyegünket dimbes-dombos tájjá változtató, föld alatti alagútépítő “mestertől”, tanácsos olyan védekezési formát választanunk, amellyel nem csökkentjük a vakondpopuláció létszámát, csupán elriasztjuk a hívatlan vendéget.

Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni az eddig ismert vakondriasztó módszereket. Először is fel kell derítenünk, melyek a használatban lévő vakondjáratok. Egyengessük el este a vakondtúrásokat, így másnap reggel a friss túrásokból következtethetünk az aktuális útvonalra. A vakond föld alatti életmódja folytán gyakorlatilag vak, tájékozódásában a szagló- és hallóképessége játszik fontos szerepet. Így nekünk is ezekre a szerveire kell hatnunk.

A legelterjedtebb, legismertebb módszer a sörösüveg alkalmazása. A friss vakondtúrásban elhelyezett üveg csak szeles időben hatásos, fütyülő hangja elriasztja a vakondot. Modernebb módszer a sörösüvegével azonos hatásmechanizmusú, váltakozó frekvenciájú hangot kibocsátó vakondriasztó készülékek használata. 

 

Léteznek a járatokban elhelyezhető nem legális, azaz a vakond életét és épségét megkímélő csapdák is. A vakond gyanútlanul besétál, de kimenni már nem tud. Ezeket a csapdákat rendszeresen ellenőrizni kell, nehogy a túl sokáig benne időző vakond elpusztuljon. Az elfogott állatot ezután a ertektől távolabb, egy megfelelő helyen szabadon engedhetjük. 

 

A vakond természetes ellenségei a ragadozó madarak, a gólya és a nyest. Az utóbbi a legveszedelmesebb a vakondra nézve, hiszen a nyest könnyen be tud jutni a vakond járataiba.  

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a vakond nem károsítja a kerti növényeket, csupán esztétikai kárt okozhat. Ezt messze ellensúlyozza haszna, amely a talajban élő kártevők pusztításában nyilvánul meg. Érdemes tehát végiggondolnunk a vakond elűzése előtt, hogy mi jelenti a nagyobb problémát: a talajban lakó pajorok, lárvák és százlábúak, melyek megrágják növényeink gyökerét, vagy pedig a vakond, “aki” segítségünkre lehet ökológiai növényvédelmünkben. Az is figyelemre méltó, hogy olyan talajban, amelyben nem találhatók az előbb említett ízeltlábúak, ott táplálék híján vakond sem fordul elő. 

Az EXIT vakondriasztó

 

Az EXIT vakondriasztó működési elvében teljesen különbözik az Európában használt ultrahangos riasztókészülékektől. Ez a készülék hang és vibrációs rezgéseket kelt szeizmikus hullámok felhasználásával. Ennek segítségével a föld mélyebb pontjait is elérik a rezgéshullámok. A legtöbb vakond rosszul lát, de ennek ellensúlyozására nagyon éles a hallásuk ( rezgés érzékelésük ). Ennek köszönhetően érzékenyek a vibrációkra és a különböző hangokra. 

 

Az EXIT készülék arra kényszeríti a vakondot, hogy új helyet keressen magának. A vakond akár egy napon belül is eltávozhat, de az is előfordulhat, hogy a föld mélyebb pontja felé próbál menekülni.  

A készülék hatósugara egy 19,5m sugarú kör ( D=39m ) . 1100m2 felett már ajánlatos két készüléket elhelyezni úgy, hogy a távolság 10-15m legyen közöttük.  

A készülék a vakond látogatásának megelőzésre is alkalmas. Más állatokra nem ártalmas.  

 

Az EXIT energiatakarékos: 4 db 1,5 V-os góliát elemmel 2-6 hónapig működik. A hatékonyság növelése érdekében, minden évben, a nyár és a tél után cseréljük a telepeket 

 

Üzembehelyezés 

Tekerje el a zöld színű fedelet az óra járásával ellentétes irányba, és vegye le! 

Helyezze bele a hengerbe az elemeket, úgy, hogy a pozitív(+) oldaluk lefelé mutasson!  

Tekerje vissza a fedelet!  

Ezek után a készülék 20mp múlva elkezd működni és folyamatosan a telepek lemerüléséig 15mp-ként 2mp-ig vibrál.  

A perforáló csövet egy kalapács segítségével a vakondtúrás közelében leverjük, majd ezt követően kiemeljük.  

Az így keletkezett lyukba behelyezzük a készüléket, úgy, hogy a sapka teteje a föld felszínével egy síkban legyen. Így nem akadályoz a mozgásban, a kert használatában és esztétikailag is megfelelő. 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ, VÁSÁRLÁS 

 

Következő oldal 

 

 

 

Láthatatlan kutyakerítésUltrahangos macskariasztóUgatásszabályozó nyakörvUltrahangos kártevő riasztók