Víztisztító

Gyakran ismételt kérdések

 
 
Víztisztitó

Hogyan lehet beépíteni a víztisztítót? 

 

A víztisztító beépítésének legegyszerűbb és legpraktikusabb módja, ha a víztisztító berendezést a mosogató alá helyezzük el. Az ehhez szükséges valamennyi alkatrészt tartalmazzák az egyes szettek. 

Ha ez valami miatt nem megoldható, akkor a víztisztító beépíthető szekrénybe vagy egy külön helyiségbe, de fontos, hogy a felhasználás helye 6 méternél ne legyen messzebb. Amennyiben a tisztított vizet jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk vezetni, szintén érvényes a maximum 6 m-es távolság. 

Mit használjunk a víztisztító vizének elvezetésére? 

A víz vezetéséhez csak és kizárólag 6-10 mm átmérőjű, műanyagból készült vezeték használható. Fémcsövet alkalmazni tilos, mivel az oldott anyagoktól mentes, 100%-osan tiszta víz kioldja a fémcsövek anyagát és rossz ízt, valamint bizonyos idő elteltével szivárgást okoz. 

 

 

Mennyi a fordított ozmózisos víztisztító berendezés megtérülési ideje? 

 

Tekintse meg ásványvíz összehasonlító táblázatunkat. Ebből kiolvasható, hogy átlagosan mennyit költünk ásványvíz vásárlására évente. Pl. egy 4 tagú család egy közepes minőségű ásványvízre kb. 250.000 Ft, egy jó minőségű ásványvízre akár 400.000 Ft értékben is költhet. A korábban vásárolt víz típusától függően, akár kevesebb, mint egy év alatt megtérülhet egy víztisztító készülék ára. 

 

 

 

Mennyi vizet termel egy fordított ozmózissal működő víztisztító? 

 

Attól függ, melyik modellről van szó. A fordított ozmózisos víztisztító típusválaszték igen széles: 

Hordozható turista víztisztító: ez a víztisztító típus csapra szerelhető, teljesítménye 1 liter /óra. Az R10 víztisztító készülék 21, 5 cm x 6,5 cm méretű, súlya 20 dkg. 

Asztali kivitelű kancsós víztisztító berendezés: ez a víztisztító nem igényel vízcsatlakozást, kapacitása max. 90 liter 6 nap. 

Konyhai mosogató alá szerelhető víztisztító: víztermelése 2-3 liter /óra, tartálya 8-10 literes. (Ilyen víztisztító készülékeink: E10, E11, E12, E13) 

Étterem, iskola, és egyéb intézményekben alkalmazható víztisztító típusok: 200-900 liter /nap, tartály mérete 50-100 liter. (Pl. E30 típus.) 

Családi vagy irodai használatra kifejlesztett, asztali vagy álló, hűtött és forró vizet rögtön szolgáltató víztisztító és víztároló kompakt kivitelű egységek: kapacitás 70 liter /nap, víztároló 3-12 liter. (Pl. B11, B12 víztisztító típusok) 

Sós tengervízből ivóvizet készítő víztisztító készülékek (jachtok és hajók számára elsősorban): Ezeknél a hidraulikus, illetve elektromos meghajtású szivattyúkkal felépített víztisztítóknál a mérettől függ a kapacitás. 

Ipari víztisztítók: Kazántápvíz előállítására, üzemek ellátására, valamint települések ivóvíz ellátására kifejlesztett víztisztító berendezések igény szerinti kialakítással, 900-1.200.000 liter napi kapacitással. 

 

 

Hogyan működik a fordított ozmózis? 

Az ozmózis során egy félig áteresztő membránon szivárog át a víz, ami meggátolja az ásványi anyagok és más összetevők áramlását az oldatok között. Ha egy membrán segítségével elválasztunk egymástól két vizes oldatot, akkor a tiszta víz elkezd áramlani ezen a membránon át az alacsonyabb koncentrációjú oldattól a magasabb koncentrációjú felé. Az oldószer (jelen esetben a tiszta víz) áramlása megállítható, illetve meg is fordítható, ha a nyomást növeljük a magasabb koncentrációjú oldatnál. Ez a fordított ozmózis. 

 

A membrán általában csupán egyik alkotórésze a standard fordított ozmózisos víztisztító készüléknek. A víztisztító többnyire az alábbi 4 fő egységre tagolódik: 

5 vagy 20 mikronos előszűrő: Ez szűri ki a lebegő szennyeződéseket (pl. rozsda, por, föld). Egyes vízszűrő rendszerekben két előszűrőt (egy 20 mikronos, egy 5 mikronos), továbbá aktív szenes szűrőt is alkalmaznak. 

Fordított ozmózis membrán: Ez a vízszűrő szíve, amely a vízben oldott biológiai és vegyi szennyeződések mintegy 99%-át távolítja el.  

A víztisztító harmadik szűrési fokozatában (közvetlenül a fogyasztás előtt) a víz egy aktív szén szűrőn megy át, amely megköti a maradék oldott anyagokat, valamint kellemesebb ízt és illatot ad a víznek. 

Víztároló tartály: ez biztosítja az egyenletes vízellátást. 

 

 

 

Mekkora víznyomás kell a víztisztító rendszer üzemeltetéséhez? 

Mivel a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra a víznyomás kényszeríti a molekulákat, ezért alapvető jelentőségű ennek mértéke a víztisztító megfelelő működéséhez. Alacsony nyomásnál lecsökkent a termelt vízmennyiség, romlik a hatásfok. A víztisztító működéséhez 4-4.5 bar az ideális nyomás. 2.75 bar nyomás alatt a rásegítő szivattyúval ellátott E12, E13, E30 víztisztító modellek alkalmazhatóak.

 

Érzékelhető különbség a csapvíz és a tisztított víz között? 

 

Kóstolja meg és érezni fogja a különbséget! Markáns különbség van a tisztított és a csapvíz víz között. A víztisztító által termelt víz lágyabb, sokkal kellemesebb ízű, és hiányzik (vagyis nem hiányzik…) belőle a klór jellegzetes szaga. A tisztított vízből készült jégkocka hosszabb ideig tart és az általa hűtött ital is kellemesebb ízű. TDS mérés segítségével is ellenőrizhető a bejövő és a tisztított víz közötti minőségi különbség.

 

Használható a víztisztító kútvízhez is? 

 

Igen, de ilyen esetben egy UV fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük át a kútvizet a teljes biztonság érdekében: az UV fertőtlenítő eltávolítja az összes mikroorganizmust. A készüléket külön lehet megvásárolni.

 

Mit jelent a víztisztító paramétereinél a TDS kifejezés? 

 

TDS = Total Dissolved Solids, azaz az oldott anyagok mennyisége. Mértékegysége a mikroSiemens (mikroS). A víz a természetes körforgás során rengeteg szennyező anyaggal érintkezik, kioldva ezekből az ásványokat, sókat, stb. Az így létrejövő oldatban található oldott anyagok mennyisége – többek között – az elektromos vezetőképességgel mérhető. Minél nagyobb a vezetőképesség, annál több az oldott anyag a vízben.A csapvíz vezetőképessége rendszerint 300 – 700 mikroS, az ásványvizek vezetőképessége fajtától függően: 200 - 2000 mikroS a tisztított vízé 10 – 70 mikroS. A normál csapvíz vezetőképessége általában 300-700 mikroS, az ásványvizeknél fajtától függően 200-2000 mikroS közötti ez az érték, míg a víztisztítóval tisztított vízé 10-70 mikroS.

 

Mennyi szennyezőanyagot távolít el a fordított ozmózisos víztisztító? 

Az eltávolítás mértéke a víz összetételétől és víznyomástól függően, elérheti a 99.8% -ot. 

 

Mi lesz a kiszűrt szennyeződésekkel? 

 

A kiszűrt szennyeződéseket a víztisztító a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe vezeti. Más szűrőtípusokkal ellentétben (amelyeknél folyamatosan felhalmozódnak a kiszűrt szennyeződések), a fordított ozmózis víztisztító készülék öntisztító.  

A membránba érkező víz kétfelé oszlik: a tiszta víz a tároló tartályba kerül, a szennyeződéseket tartalmazó víz pedig a membrán felületén végighaladva és azt megtisztítva közben, a szennyvízcsatornába távozik.  

A hagyományos víztisztító berendezések a felhalmozódott szennyeződések miatt egyre kisebb hatásfokkal működnek bizonyos idő után, sőt, ha a szűrőket nem cserélik, akkor a felgyűlt, elhalt baktériumok által termelt toxikus anyagok a szűrőn átjutva veszélyes ivóvizet eredményezhetnek. 

 

 

 

A víztisztító rendszerből kilépő víz mire használható? 

 

A kilépő víznek magasabb az oldott anyag tartalma, de kiválóan használható pl. öntözésre, fürdésre, WC öblítésre. 

 

 

Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózisos víztisztító? 

A víztisztító előszűrőinek cseréje: Az előszűrőket és az aktív szénszűrőt - a helyi vízminőségtől függően - 6 havonta javasolt cserélni. Nagyon jó minőségű csapvíznél, kevés használat esetén sem szabad túllépni a 12 hónap csereidőt.
A tiszta vizet tároló tartály és a vezeték fertőtlenítése: Mivel a víz a szabad levegőtől is fertőződik, és a klór hiánya miatt elszaporodhatnak a paraziták, a víztisztító biztonságos üzemeltetéséhez Neomagnolos oldattal fertőtleníteni kell a tartályt és a csővezetéket legalább 12 havonként. Az átmosás utána min. két tartálynyi vizet engedjünk át a víztisztító rendszeren fogyasztás előtt.
A víztisztító membránjának cseréje: A membrán hatásfoka TDS mérő segítségével műszeresen ellenőrizhető. 70 mikroS vezetőképességnél magasabb érték esetén ki kell cserélni a membránt.

 

A vízvezetékre van már víztisztító szerelve, miért kéne nekem még egy víztisztító? 

 

A házba/lakásba érkező vízvezetékekre általában kétféle víztisztítót szoktak szerelni; egy mechanikus szűrőt és egy (mágneses vagy gyantás) vízlágyítót. A mechanikus szűrővel a csöveket és csapokat védik a kődarabkáktól, sártól, homoktól. A vízlágyítóval vegyi úton csökkentik a vezetékes víz magnézium és kalcium tartalmát, elsősorban a háztartási berendezések (pl. mosógép) védelme érdekében. A víztisztító mágneses vízlágyítója a víz magnézium és kalcium tartalmának aktivitását változtatja, aminek köszönhetően kismértékű lerakódások keletkeznek.  

Egyik sem tesz jót az egészségnek. A fordított ozmózisos víztisztító célja az emberi szervezet számára legjobb ivóvíz előállítása. 

 

A már meglévő víztisztító rendszert nem kell leszerelni, hiszen az nem csak ellátja a berendezések védelmét, de víztisztító készülék karbantartási igényét is lecsökkenti, ezáltal megnöveli a víztisztító élettartamát. 

 

A már beépített vízlágyító készülék nem káros a víztisztítóra? 

 

Épp ellenkezőleg: hasznos a víztisztító számára, ugyanis a magnézium és kalcium lerakódások azok, amik a membrán felületéről a legnehezebben távoznak. A vízlágyító által a vízbe juttatott nátrium jóval könnyebben távozik, 98%-ban eltávolítva a lerakódásokat.  

 

 

A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja a vizet? 

 

Igen, mivel eltávolítja a magnéziumot és kalciumot. Ha nagyon kemény a vezetékes víz (7 keménységi fok felett), a membrán élettartama csökken. 

Háztartási vízlágyítónak nem célszerű használni a víztisztító berendezést, mert a kis vízmennyiség (pár liter /óra) és a karbantartási fertőtlenítések, valamint az, hogy csak műanyag cső használható hozzá, kényelmetlenné teszik ilyen célú alkalmazását. 

 

 

A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?? 

 

Igen, ugyanis a vas kilyukasztja a víztisztító membránját. Ha a víz vastartalma nagyobb 2 ppm-nél, vastalanító alkalmazása szükséges. 1 ppm vastartalomnál erre nincs szükség, de a membrán várható élettartama 1-2 évre csökken.  

A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak, és nem a vörös vasra, amely barnás-vöröses nyomokat hagy mindenütt. A vörös vasat teljes mértékben el kell távolítani a vízből. A víztisztító készülékre nyújtott garancia nem érvényes a megengedettnél nagyobb vastartalom esetén. 

 

 

Mi a különbség a CTA és a TFM membránok között? 

 

A CTA (Cellulose Triacetat) membrán egy szintetikus réteggel bevont papírréteg. Ez a cellulóz alapú membrán klórozott vizet igényel a működéshez, hogy távol tartsa a baktériumokat a papírtól. A CTA membrános víztisztító tisztítási hatásfoka 85-94 % közötti, élettartamuk pedig 1,2-2 év.  

A TFM (Thin film = vékony film) membránok teljes egészében szintetikus anyagból vannak, ezek alkalmazása előtt a vízből el kell távolítani a klórt, mielőtt a membránra kerülne. A TFM membrános víztisztító 95- 99 %-os hatásfokú, élettartama 2-5 év. 

 

 

 

TERMÉKEINK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE 

Következő oldal 

 

 

 

Az ivóvizünkrőlA víz és az emberi szervezetVíztisztítás fordított ozmózissalTermékek