Automata öntözőrendszer

Gyakran ismételt kérdések

 
 
Automata öntözőrendszer

Mik az öntözőrendszer előnyei? 

Több érvet is fel tudunk sorakoztatni az öntözőrendszer mellett: 

 

  • Az öntözőrendszer használata kényelmes: nem kell az öntözéssel foglakozni, slagot cipelni a kertben.
  • Az öntözőrendszer időt spórol: A munkából hazatérve nem kell szabadidőnkből a növények locsolására áldozni, pihenhetünk, olvashatunk, tévézhetünk, stb.
  • Gazdaságos: Amennyiben megfelelően tervezett és beállított öntözőrendszerről van szó, kevesebb öntözővízzel jobb hatásfokot érhetünk el, az öntözés precízebb és költséghatékonyabb lesz.
  • Értéknövelő tényező: Az öntözőrendszer az ingatlan értékét is megnöveli.

 

Az öntözőrendszer több vizet használ, mint amennyit kézi locsolással használok el? 

Épp ellenkezőleg! A jól megtervezett és jól beállított öntözőrendszerrel vizet és ezáltal pénzt spórolhat meg. Mivel az öntözőrendszer beállítható éjszakai locsolásra, kevesebb víz is elegendő a kert ápolásához, hiszen a kilocsolt víz kevésbé párolog, nincs szükség utóöntözésre. 

Többé nem kell aggódnia, hogy elzárta-e a csapot. Nem fordulhat elő túlöntözés, vízpazarlás. Esőérzékelő felszerelésével az öntözőrendszer nem használ vizet, ha nincs szükség rá. 

 

Tényleg időt takarítok meg az öntözőrendszer használatával? 

Igen, hiszen többé nem Önnek kell végeznie az öntözést, megteszi ezt Ön helyett az öntözőrendszer. 

Egyetlen percet sem kell vesződnie többé a locsolással, a kert minden növénye megkapja a szükséges vízmennyiséget, még akkor is, ha Ön épp nem tartózkodik otthon. 

 

Hová milyen szórófej szükséges? 

Az a legjobb, ha minősített öntözőrendszer kivitelezővel tervezteti meg a rendszert, aki az egyedi, speciális megoldásokra is fel van készülve. A profi öntözőrendszer szerelő az összes fontos szempont (víznyomás, rendelkezésre álló vízmennyiség, talajszerkezet, növényfajták és vízigényük, időjárási körülmények, stb.) figyelembe vételével tervezi meg az Ön öntözőrendszerét. 

Ugrás a szórófejekhez 

 

Spórolhatok, ha az öntözőrendszert magam telepítem? 

Attól függ, mennyibe kerül az Ön ideje. Mindenképp javasolt legalább a tervek elkészítésével egy profi öntözőrendszer szerelőt megbízni. A szerelő figyelembe vesz minden lényeges szempontot a tervezésnél, s utána Ön eldöntheti, hogy valóban saját maga szeretné-e megcsinálni vagy a kivitelezőre bízza az öntözőrendszer telepítését.  

Az a tapasztalat, hogy egy szakértő szerelő jóval kevesebb idő alatt, kisebb rendetlenséget okozva, könnyebben oldja meg a feladatot. 

 

Mennyire nehéz az öntözőrendszert működtetni? 

Kivitelező partnereink az öntözőrendszer telepítését követően segítenek beállítani a vezérlő automatikát és megmutatják, hogyan lehet a szezonális változtatásokat gyorsan és egyszerűen beállítani. 

Ugrás a vezérlőkhöz 

 

Mennyibe kerül az öntözőrendszer? 

Minden kert más, ezért fajlagos négyzetméter árat nem lehet mondani. Az öntözőrendszer ára számos tényezőtől függ (pl. terület nagysága és tagoltsága, vízforrás paraméterei, domborzati tényezők, járófelületek, növények fajtája stb.). 

Tervezés nélkül nem lehet pontos árajánlatot készíteni. A tervezéshez szükséges, hogy a kert mérethelyes 1:100 vagy 1:200 léptékű rajza az öntözendő terület pontos megjelölésével, továbbá a víz csatlakozási helye és a víz percenkénti mennyisége 2,5 bar, 3 bar és 3,5 bar nyomásértékek mellett. Jelölni kell a rajzon a vezérlő elhelyezési lehetőségét is. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, partnereink felmérik a kertet és a vízforrást, majd ezek alapján árajánlatot készítenek. 

 

Magam szeretném az öntözőrendszert telepíteni, de ki tervezi meg nekem? 

Partnereink a helyszíni felmérés után elkészítik az öntözőrendszer terveit, amik között a legegyszerűbb esetben általában az alábbiak találhatók: 

1. az öntözőrendszer fejeinek kiosztása 

2. a fejek és fúvókák típusainak megjelölése 

3. a zónák megjelölése 

4. az árokterv 

5. a csövezési terv 

6. az elektromos bekötési terv 

7. az egyes zónák öntözési ideje 

Ezek megtervezése és elkészítése bonyolult munka, időigénye egy egyszerű kert esetén, skicc szinten is legalább 4-6 munkaóra! 

 

 

TERMÉKEINK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE 

 

 

Általános információkAz öntözőrendszer előnyeiMiért éppen TORO?Felhasználási területek