Garázsajtó és garázsnyitó

Gyakran ismételt kérdések

Mért kell a garázskaput szakemberrel beépíttetnem?

Mi a T-Markt-nál határozottan úgy gondoljuk, hogy a garázskapu beépítése nem barkácsmunka. A garázskapu a legnagyobb mozgó tárgy az Ön otthonában, és a nagyszámú apró alkatrész miatt a beépítése komoly műszaki munka. A rugók beszerelése kiváltképp veszélyes, és ezek helyes beépítése a garázskapu működésének kritikus pontja. A szakember az Ön régi garázsajtóját kiszerelve rövid idő alatt megváltoztatja garázsának esztétikáját. Szakembereink a garázskaput általában néhány óra alatt beszerelik és ügyelnek arra, hogy a biztonsági előírásokat betartsák. A legtöbb tulajdonos több napig szereli be a garázskaput, és ez sok kellemetlenséget okozhat. Ezen felül a helytelen beépítés bizonyos garanciákat semmissé tesz, ezért javasoljuk, hogy a munkát szakemberrel végeztesse el.

Miért válasszak szigetelt garázskaput, ha a garázsom nincs szigetelve?

A garázskapu a legnagyobb nyílászáró az Ön házán. Szigetelt garázskapu segítségével csökken a garázsban a hőmérséklet változás, ezzel a garázst kellemesebbé teszi az Ön számára, ami több szempontból is fontos:

  • Ha a garázs összeköttetésben áll lakásával, minden levegő, ami a garázsba jut, az ajtókon keresztül a lakótérbe kerül.
  • Ha a garázst munkahelynek is használja, akkor komfortérzetének elsőbbsége van.
  • Ha garázsa lakásának egy másik helyisége alatt van, a hideg a garázs mennyezetén keresztül a fölötte lévő szoba padlójához jut. A szigetelt garázskapu a hőmérsékletet közel állandó értéken tartja, ezzel csökkentve a hőmérséklet ingadozását a szobában is.
  • Egy szigetelt garázskapu általában csöndesebb és belülről esztétikusabb, mint egy szigetelés nélküli garázskapu típus.
  • A fagypont alá süllyedő hőmérséklet komoly károkat okozhat, ha garázsában vízcsap, vagy zöldség-gyümölcs tároló van.

Szigetelés nélküli garázskaput lehet-e utólag szigetelni?

Lehet, de ez több okból sem azonos értékű a gyárilag készült szendvicsszerkezetű hőszigetelt garázsajtóval:

  • Nincs dupla acél burkolata a garázskapunak. A belülről burkolatlan hőszigetelés sérülékeny.
  • A hőszigetelt garázskapu szekciói robusztusabbak, merevebbek.
  • Utólagos hőszigeteléssel nem lehet hőhídmentes kialakítást elérni.
  • A szigetelőanyag behelyezésével megváltozik a garázskapu mozgó tömegének súlya, ami rugócserét eredményezhet.
  • Nehéz esztétikus kivitelű szigetelést készíteni.

Szeretném régi garázskapumat kicserélni, de nem tudom, hogy mit tegyek vele.

Új garázskapu megrendelés esetén a beszerelést követően díjmentesen elszállítjuk rég kapuját.

Amennyiben utólagosan szeretne garázskaput kicserélni, kérje szakembereink segítségét! A helyszíni felmérés ingyenes! Árajánlat kérése

Jelenleg billenő garázskapum van. Kicserélhetem szekcionált garázskapura?

Igen. A szükséges vasalatok felszerelésével be tudjuk építeni a szekcionált garázskaput billenő kapuja helyett. A garázs szerkezetétől függően azonban más módosítások is szükségessé válhatnak, ezért mindenképp szükséges a helyszíni felmérés, amelyet ingyenesen elvégzünk.

Befesthetem a garázskaput a beépítés után

Igen. Az összes garázskapu kemény felső réteggel van bevonva. Ez a réteg tökéletesen alkalmas arra, hogy a garázskapu beépítése után átfesse, amennyiben más színt szeretne. Az újrafestéshez jó minőségű kültéri festéket használjon. Mivel a festéket gondosan össze kell keverni használat előtt, mechanikai keverést javaslunk, így biztos lehet benne, hogy az edény alján nem maradnak festékrészek.
A garázskapu felületének a festés előtt tökéletesen száraznak kell lennie. Festeni korán reggel célszerű, hogy a napsugárzás okozta egyenetlen száradást csökkentsük. Ne fessen, ha a hőmérséklet 10 °C alatt van! Egyenletes réteget vigyen föl a festékgyártó által ajánlott vastagságban.
Ha a garázskapu régebben lett beszerelve, akkor a festés előtt meg kell tisztítani és elő kell készíteni. Először is mossa le az acél ajtót egy 0,5%-nál kevesebb foszfátot tartalmazó közönséges mosószeres oldattal:
egy csésze (2,5 dl) mosószert oldjon föl 20 l meleg vízben, vagy 1 csésze (2,5 dl) háztartási szalmiákszeszt oldjon föl 20 l szobahőmérsékletű vízben.
SOHA NE KEVERJEN A TISZTÍTÓSZERBE VAGY A MOSÓSZERBE FEHÉRÍTŐT!

A garázskaput bármelyik oldattal le lehet mosni. A munkához egy jól átitatott ruhát, szivacsot, kefét (puha szőrűt) vagy egy kézi spray flakont javaslunk. Ha a garázsajtót lemosta, gondosan öblítse le tiszta vízzel, hogy az összes lehetséges oldószer maradékot eltávolítsa. A festéshez való előkészítéshez finoman csiszolja le és fényesítse ki az ajtó felületi hibáit, mint pld. a kis karcolásokat, amelyek nem mélyebbek, mint a fém alapozása, hogy így simább felületet kapjon. Ügyelni kell azonban arra, hogy az alapozást ne sértse meg. A rozsdásodás veszélye erősen megnő, ha a fém alapozása megsérül.
Ahol a garázskapu fém alapozása megsérült, ott meg kell gátolni, hogy rozsda képződjék. Ehhez a sérült területet gondosan, finoman csiszolja le és fesse le alapozóval. Nagyon fontos, hogy olyan alapozó festéket használjon, mely megvédi a fémbevonatú (horganyzott) acélt a korróziótól. A garázskaput az alapos előkészítés után - 24 órán belül - be kell vonni jó minőségű, rugalmas kültéri festékkel. Ügyeljen rá, hogy festés előtt a felület teljesen száraz legyen.

A garázsomban kicsi a hely a garázskapu fölött. Mekkora minimális magasság szükséges ahhoz, hogy egy szekcionált garázskapu működjön?

A garázskapu beépítéshez szükséges magasságnak 27 és 45 cm között kell lennie. Ez a távolság a nyílást áthidaló gerenda alja és a mennyezet közötti helyre vonatkozik. Az alapkivitelen felül többféle különleges vezető sin kapható, amely lehetővé teszi, hogy szokatlan méretű garázsra is lehessen garázsajtót szerelni. Az ún. alacsony vasalat használatával olyan helyekre is szerelhető garázskapu, ahol a szemöldökmagasság csak 12-13 cm.

Más, különleges vezető sínek választéka:
1)Függőlegesen elhelyezett sínt olyan helyekre lehet beépíteni, ahol a mennyezet rendkívül magas és van hely arra, hogy a garázskapu egyenesen fölfelé mozogjon.
2) A vezető sín követheti a tető irányát. Ezt akkor alkalmazzuk, ha a garázs mennyezete a tető szögében hajlik és kívánatos, hogy a garázskapu ugyanabban a szögben mozduljon el, mint a tető hajlásszöge. Ezzel további helyet spórolhatunk a garázsban a gépkocsi fölött.
3) Magasemelésű vezető sínt akkor használunk, ha a mennyezet szokatlanul magas, de a garázskaput mégis vízszintes helyzetbe kell behúzni.

Szeretnék ablakokat a garázskapura, de aggaszt a biztonság.

A biztonság, betörésvédelem igen fontos egy garázs esetében - ezért fejlesztették ki a biztonsági ablakokat a garázskapukhoz. Az ablak áttetsző, edzett üvegből készül, és esztétikus megjelenésével harmonikusan illeszkedik a ház stílusához. Ezen felül nagyobb biztonságot ad, mint a normál garázskapu ablakok, mert az üveg áttetsző festéket tartalmaz, amely beengedi a fényt a garázsba, de eltakarja annak tartalmát az esetleges kíváncsiskodóktól.
Sok gyártó a hővezetési tényező (k), vagy a hőellenállás (R) értékét adja meg, hogy a termék energiatakarékosságát bemutassa. Ez a szám egy számítás eredménye, ami a szigetelés vastagságától és annak kémiai tulajdonságaitól függ. Ezért ezek az értékek csak a szerkezet vagy a keresztmetszet hővezetési értékét adják meg, nem pedig a beépített garázskapuét. Egy garázskapu szigetelési képességét erősen befolyásolja az ajtó szerkezete.
A szigetelt garázskapu szigetelése öt fokozatú kombinált rendszer, amellyel maximális energiát lehet megtakarítani. A mi kettős hősorompó- és ereszték szerkezetünk lényeges része a garázskapu szigetelő rendszerének, így garázsának hőmérséklete a lehető legkellemesebb lesz.

Szükséges-e zár a garázskapumon?

Ha elektromos garázskapu nyitót szereltek kapujára, nem szükséges zárat fölszerelni. A garázsnyitók önzáróak, lehetetlenné téve, hogy egy behatoló képes legyen kívülről felemelni az Ön garázskapuját. Ha régebbi típusú nyitója van, próbálja ki, hogy garázskapuját kívülről fel lehet-e nyitni.
A DASMA, a Garázskapu Gyártók Kereskedelmi Egyesülete nem javasolja a háztulajdonosoknak, hogy zárat tegyenek föl, ha garázskapu nyitó szerkezetük van, mert igen gyakran egy gyerek vagy a család másik tagja akaratlanul bezárja a garázskaput. Ha ilyenkor valaki a villamos kapunyitóval megpróbálja kinyitni azt, a kapunyitó a zár ellenében húzza az ajtót, így a nyitószerkezet vagy a garázskapu megsérülhet. Amennyiben nincsen kapunyitó szerkezet a garázskapun, akkor természetesen zárat kell fölszerelni.

Melyik a jobb, a húzórugó vagy a torziós rugó?

Ma a garázskapukon kétféle rugót használnak, húzórugót és torziós rugót. Az emberek többsége a húzórugót jobban megszokta. Ezeknek a rugóknak az egyik vége a garázskapuba van beakasztva és a garázskapu zárt helyzetében a rugó a vezetősín mentén ki van húzva. A torziós rugókat tipikusan a garázskapu felső szelvénye fölé szerelik a szemöldök gerendára. Ezek föltekercselt rugók, amelyek nem húzódnak ki vagy lazulnak meg, amikor a kapu mozog.

A torziós rugó a jobb rugó, elsősorban azért, mert nagyobb biztonságot nyújt a háztulajdonosnak és jobban kiegyensúlyozza a garázsajtót, ezzel könnyebb mozgatást tesz lehetővé. Az Amarr a kisebb méretű (3 m szélesség és 2.4m magasság alatt) garázskapuit húzórugóval készíti, ezt tartalmazza a szállított vasalat, de külön kérésre torziós rugó is kapható. A nagyobb garázskapuk torziós rugókkal készülnek.

Milyen karbantartást és gondozást igényel a garázskapu és annak acél mozgató részei?

Azt ajánljuk, hogy legalább évente egyszer mossa le a garázskapuját.
20 l meleg vízben oldjon fel 1 csészényi (kb. 2,5 dl) mosószert (utóbbi 0,5% foszfátnál kevesebbet tartalmazzon), vagy egy csészényi (kb. 2,5 dl) szalmiákszeszt oldjon fel 20 l szobahőmérsékletű vízben.
SEMMI ESETRE SE KEVERJEN FEHÉRÍTŐT A TISZTÍTÓSZERBE!

Minden helyiségbe kell falicsatlakozót építeni?

A központi porszívóhoz kiépített falicsatlakozók száma a ház alapterületétől, a helyiségek elhelyezkedésétől és a 9 m-es gégecsőtől függ.

A garázskaput a két oldat bármelyikével le lehet mosni egy jól átitatott ruhával, szivaccsal, puha szőrű kefével, vagy kisnyomású mosóval. Ha a garázskaput már lemosta, gondosan öblítse le tiszta vízzel, hogy a lehetséges oldószer maradékot is eltávolítsa. Ezen felül évente ajánlatos megkenni a következő vasalat részeket: kötéltárcsák, görgők, csuklók és rugók. Ezen felül évente ajánlatos megkenni a következő vasalat részeket: kötéltárcsák, görgők, csuklók és rugók. Ajánlott kenőanyagok: szilikon spray, WD40, illetve használhat bármilyen portaszító kenőanyagot. ÓVATOSAN JÁRJON EL, HA A RUGÓKAT KENI, MIVEL EZEK ERŐSEN MEG VANNAK FESZÍTVE. AMIKOR FÖLTESZI A KENŐANYAGOT, NE NYÚLJON HOZZÁ A RUGÓHOZ. Szemrevételezéssel ellenőrizze évente a rugókat és a huzalokat, hogy nem koptak-e meg és jók-e a kötések. Ha úgy gondolja, hogy sérülést talált, hívja a szakszervizt.
Megosztom:
 

Ezek még érdekelhetnek: