Milyen szempontok alapján válasszak garázsajtót?

Nincs az a gépjármű, amelyik meg ne hálálná a védett, garázsban töltött órákat. A gépkocsitároló kialakításakor az adottságokhoz alkalmazkodó lehető legjobb garázskapu kiválasztása az egyik legfontosabb -ha nem a legfontosabb-szempont, mivel nemcsak szépnek kell lennie, hanem jónak is. Ezen múlik hazaérkezésünk kényelme, autónk és házunk biztonsága.

Blog Single

Amikor garázsajtó vásárlásra szánjuk el magunkat az első pillanatban úgy tűnik, hogy ez nem egy nehéz faladat, de határozottságunk azonban párologni kezd, mert az utóbbi években egyre nagyobb a garázskapuk típus-, méret-, anyag-, szín- és formaválasztéka. Nemegyszer azon gondolkodunk, hogy vajon ki jár jobban az üzlettel, én vagy a kereskedő? Az esetek döntő többségében nem rendelkezünk a különböző típusok ismeretével. Azokat nem tudjuk az igényeinkhez illeszteni, sőt azt sem tudjuk, mik lehetnek az igényeink. Egymáshoz hasonlítani sem vagyunk képesek, így az árak között is bizonytalanul mozgunk.

El kell döntenünk, milyen rendszerű ajtót szeretnénk.

Két csoportból lehet választani, a billenős és szekcionalt ajtókból. Ettől eltérő rendszerű ajtók különleges igényekre készülnek, áruk jóval magasabb, vásárlásuk normál körülmények között nem indokolt. A billenős ajtó szerényebb műszaki paraméterekkel rendelkezik. Rendszerint a beépítési un. szerelőkerettel együtt forgalmazzák és nagyon könnyen akár magunk is beépíthetjük. Felépítését tekintve egyszerűen az ajtó két oldalán a súlypontjánál fogva fordul át a mennyezet alá, amelynek mozgását két oldalt elhelyezett húzórugó-pár segíti. Hétvégi házaknál, belső kertben lévő, különálló garázsoknál válasszuk.

Blog Single

A szekcionált ajtó korunk műszaki színvonalának felel meg. Rendszerint függőlegesen nyíló lamellás (szekcionált), vízszintesen elhelyezkedő kapulapokból áll, amelyek zsanérokkal vannak összekötve. Nyitáskor a zsanérok redőnyhöz hasonlóan a kapusíkjában felfelé gördülnek, majd 90 fokos elfordulás után vízszintes helyzetbe, a födém alá fordulnak. A kapu súlyát annak méretétől függően torziós vagy extenziós rugópár kompenzálja. Fogyasztói ára az elmúlt években közelebb került a billenős ajtó árához, szolgáltatásaiban azonban nagyságrendekkel többet tud! Választása a garázsok legtöbbjéhez javasolt.

Milyen legyen a garázsajtó mérete?

A tervezés időszakában a járművünk mérete és darabszáma, valamint az épületünk befogadóképessége határozza meg. Szabadon álló építmények helyett mostanában inkább az épületen belül alakítják ki a garázsokat. Ennek következménye a kapukkal szemben támasztott magasabb esztétikai követelmény. Ha az épület már elkészült, a meglévő adottságoknak megfelelő ajtót lehet beépíteni. Csak akkora ajtót vásároljunk, amekkorát használni is fogunk! Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy már a tervezés időszakában el kell döntenünk milyen típusú garázsajtót, szeretnénk billenőt vagy szekcionáltat. Ez azért nagyon fontos mert típusonként (billenő vagy szekcionált) más kialakítást igényel a garázs bejáratának nyílása.

Milyen legyen a garázsajtó mérete?

A tervezés időszakában a járművünk mérete és darabszáma, valamint az épületünk befogadóképessége határozza meg. Szabadon álló építmények helyett mostanában inkább az épületen belül alakítják ki a garázsokat. Ennek következménye a kapukkal szemben támasztott magasabb esztétikai követelmény. Ha az épület már elkészült, a meglévő adottságoknak megfelelő ajtót lehet beépíteni. Csak akkora ajtót vásároljunk, amekkorát használni is fogunk! Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy már a tervezés időszakában el kell döntenünk milyen típusú garázsajtót, szeretnénk billenőt vagy szekcionáltat. Ez azért nagyon fontos mert típusonként (billenő vagy szekcionált) más kialakítást igényel a garázs bejáratának nyílása.

Mechanikai felépítése feleljen meg az általunk tervezett napi nyitásszámnak.

Itt meg kell néznünk az ajtólap anyagát, anyagvastagságát, annak szerkezetét és felületkezelését. Figyelembe kell vennünk, hogy az ajtókat milyen rugókkal szállítják. Jó minőségűeknek a dupla acéllemezes szerkezetek számítanak,. A rugó választásánál a torziós (csavarásra igénybevett) rugót részesítsük előnyben.

Segítségre van szüksége a kiválasztásban? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatot kérek!

Hőszigetelése alkalmazkodjon az épületünkhöz és a hőmérséklethez, amit a garázsunkban szeretnénk elérni.

Az egyrétegű kapuknak nincs értelmezhető hőszigetelési értéke, csak különálló garázsokhoz rendeljünk ilyet, azt sem utcafrontra. Ezeknek a típusoknak létezik egy javított, úgynevezett betéthőszigetelt változata (sok helyen hőszigetelt néven árulják, ami megtévesztő, hiszen az egyrétegű kapuk, duplalemezes társaikkal szemben nem tudják a versenyt felvenni). A duplalemezes kapuk rendelkeznek korrekt hőszigetelő képességgel. Kiválasztásuknál figyeljük meg a panelek lemezmunkáját, a külső és belső lemez toldását (precíz kialakításnál nem érhetnek egymáshoz). Győződjünk meg arról, hogy a panelek között alkalmaznak-e rugalmas tömítő anyagot. A tömítő anyag megléte a panelek közötti légzárásról ad információt. Továbbá nézzük meg a rendelkezésünkre bocsátott panelmintákon, hogy milyen hőszigetelő anyagot használnak a lemezek között. A poliuretan (purhab) jobb szigeteléssel bír, mint a polisztirol (nikecell). Van még egy fontos kiegészítő. Az ajtókhoz szélfogó tömítést szükséges vásárolnunk. A szélfogó biztosítja a tökéletes légzárást a falazat és az ajtólap között. Vizsgáljuk meg az alkalmazott anyag rugalmasságát, profilját és felszerelhetőségét!

A külső lemez anyaga álljon ellen az időjárás változásainak.

A szekciós ajtók anyagával (gondoljunk az alumínium lemezre), vagy felületkezelésével várhatóan hosszú távon nem lesz gondunk. A lakossági kapukat 0,42-0,50 mm-es acél vagy 0,60 mm-es alumínium lemezzel készítik. A nagyobb igénybevételnek kitett kapukat rendelhetjük 0,60 mm-es acél burkolattal (a lemezvastagságok a felületkezelés nélküli anyagvastagságra vonatkoznak). A szekciós ajtókat olyan gyári védelemmel látják el, amely felületvédelmet házi kivitelezéssel nem lehet előállítani. A billenős ajtó választásával magunknak kell a végleges felületvédelmet biztosítanunk. Ezeket az ajtókat acéllemez burkolattal és alapmázolt kivitelben szállítják.

Színe és mintája illeszkedjék környezetéhez.

A szekciós ajtókat kazettás, vízszintes bordás, valamint sima felülettel tudjuk vásárolni. Alapárban mindig a gyár által megadott színekben. Igény szerint átfestésük festékszórásos technológiával lehetséges Ral színskála szerint. (Ez viszont plusz költséget jelent!) Az alaplemezek anyaga az esetek többségében faerezetű. Itt jegyeznénk meg, hogy az ajtókat faburkolattal is lehet vásárolni. Tudnunk kell a faajtókról: felületkezelésük 2-3 évenként felújítandó, áruk két-háromszorosa a fémajtóknak, tisztántartásukat is nehezen tudjuk megoldani. Cserébe kapjuk viszont a kimagaslóan esztétikus megjelenésüket. A billenős ajtók végleges színét mi alakítjuk ki, azonban a házi felületkezelés minősége messze elmarad a gyári technológiától. Mintázatban általában függőlegesen bordázott, de egyes típusoknál felárral rendelhetünk kazettás mintázatot is.

Blog Single

Az ajtók kézi erővel való kezelése mindig könnyű legyen.

A nagyobb ajtógyártók esetében ez rendre szavatolt. A kisvállalkozásban gyártott billenős ajtók esetében kérjünk referenciát vagy próbáljuk ki mintadarabot. Minden ajtó esetében kérjünk információt a speciális tudnivalókról. Fontos szempont, még hogy ha kézzel nyitnánk ki a szekcionált ajtónkat az ne okozzon sérülést. Ennek kiküszöbölése érdekében a jobb minőségű ajtók ujjbecsípődés elleni védelemmel vannak ellátva. Az ujjbecsípődés elleni védelem fő erénye, hogy aki a garázsajtó mozgása közben véletlenül a panelok közé tenné a kezét vagy az ujjait az ne tudjon megsérülni. Hasonló szempontokból lett kialakítva az oldal benyúlás elleni védelem, ahol a kapu széle és a vasalat közé történő benyúlást akadályozza meg a függőleges vasalat mellett lévő takarólemez.

Az ajtók automatizálása egyszerű, vízszintesen működő hajtásokkal történjen.

A nagyobb ajtógyártóknál ez úgyszintén természetes. Meglepetések itt is a kisvállalkozásban gyártott termékeknél érhetnek bennünket. Kérdezzünk rá, hogy az általunk vásárolni kívánt ajtó milyen automatikával működtethető. A különleges hajtóművek sokba kerülnek!

Mit tegyünk mielőtt vásárlásra szánjuk el magunkat és megrendelnénk az ajtót?

Bizonyosodjunk meg a következőkről:
Milyen ár-érték arányt takar a fenti szempontok figyelembevételével az árajánlat.
Volt-e helyszíni felmérésen nálunk az eladó árajánlat elött.
Milyen mértékű a garancia a termékre és a szolgáltatásra
Milyen hazai referenciákkal rendelkezik az eladó.
Milyen magyarországi és nemzetközi minősítésekkel rendelkezik a forgalmazó.

Reméljük ezen írásunk segítségével most már könnyebben tud választani a magyarországi garázsajtó kínálatból. Amennyiben további kérdései lennének kollégáink szívesen állnak rendelkezésére az elérhetőségeinken.

Felkeltette érdeklődését? Kérjen ajánlatot!

Ajánlatot kérek!

Ügyfél vélemények

Customer Testimonails

Nagyon szeretem az olyan cégeket, amik hosszútávon működnek és nem tűnnek el! A T-Markt-ot ilyennek tartom!

Falusi Mariann énekes, színésznő, műsorvezető
Customer Testimonails

Nagyon profi csapat! Minden kellék megvan, ami ahhoz kell, hogy egy jó rendszert építsenek ki!

Balázs Klári énekes, előadóművész

Még egyszer szeretném megköszönni, hogy ennyire - ráadásul a betegszabadsága ellenére - minden szempontból előzékenyen intézte ezt az eladást. Úgy éreztem, mintha egyetlen vevőjük lennék, pedig égtek a telefonvonalak és a kollégái is nagyon kedvesek voltak.

H. Orsolya

Ma délután jártam Önnél és ezúton is köszönöm szakmai segítségét a berendezéssel kapcsolatban. Külön köszönöm megtisztelő bizalmát a mérőkészülék kölcsönbe adásával kapcsolatban. (Jó érzés tudni, hogy a mai világunkban létezik még bizalom, becsület, önbecsülés - amely fogalmak sajnos kimenni látszanak a hétköznapok gyakorlatából.)

K. Árpád

Maximálisan elégedett vagyok a kiszolgálással és a szerelőkkel. Kérnék tájékoztató anyagokat a termékeinkről, hogy másoknak is tudjam ajánlani. Nem várok ettől kiváltságokat, szerintem ez a legkevesebb amit azért tehetek, hogy kifejezhessem elégedettségemet. Pont a napokban szerettem volna megkeresni Önöket és meglepett, hogy így odafigyelnek a vásárlóikra ezzel még nagyobb elégedettséggel vagyok Önök iránt.

K.József