Központi porszívó

Gyakran ismételt kérdések

Mi az a központi porszívó rendszer?

A központi porszívó rendszer a falba épített, különleges PVC csőrendszerből és egy fixen rögzített, nagy szívóerejű központi porszívógépből áll. A PVC csövek falicsatlakozókban végződnek, ezekhez kell csatlakoztatni takarításkor a gégecsövet. A csőrendszeren keresztül a központi porszívó készülék szűrőrendszerébe jut a beszívott por, ahol ciklonikus porleválasztás történik. A porszemcsék a porgyűjtő tartályba, a beszívott levegő pedig a szabadba kerül a gép közelében kialakított nyíláson át. A por így nem kerül vissza a lakótérbe /irodába.

Árajánlatot szeretnék kérni központi porszívó rendszer kiépítésére.
Mi kell hozzá?

Központi porszívó telepítésre tervrajzok alapján tudunk árajánlatot készíteni. Az épület minden szintjéről szükségünk van 1-1 alaprajzra, valamint az Ön elérhetőségeire (név, cím, telefonszám).
Kérjük, figyeljen rá, hogy minden méret és a méretarány jól látható legyen a nekünk megküldött tervrajzokon!
Árajánlat kérése

Mikor telepíthető központi porszívó?

A központi porszívó alapszerelését építéskor (ha már az új ház szerkezetkész állapotban van, de még nincs kiöntve a végleges aljzatbeton), a vízzáró szigetelés lefektetését követően kell elvégezni vagy már meglévő épület átalakításakor, ugyanis a központi porszívó csőrendszere a végleges aljzatbetonba kerül besüllyesztésbe.
A központi egységet (magát a gépet), a takarítókészletet és a csatlakozókat a már kész (festett-burkolt) házba kell felszerelni.

Lehet központi porszívót telepíteni utólagosan, már kész házakba is?

Elméletileg igen. Ilyenkor helyszíni felmérés után tudjuk a csőrendszer nyomvonalát kijelölni és megkeresni a lehető legjobb és legegyszerűbb megoldást. A csövekkel ilyen esetben haladhatunk a főfalakba vésve, a falakon kívül, nem használt kéményben vagy a szellőzőaknában, a pincében a mennyezetre erősítve.

Amennyiben utólagosan szeretne központi porszívót beszereltetni, kérje szakembereink segítségét! A helyszíni felmérés ingyenes! Árajánlat kérése

Érdemes központi porszívót telepíteni kis lakásokba, garzonokba?

Igen. A központi porszívó használata amellett, hogy zajtalan és kényelmes, mindenki számára egészséges otthont teremt.
Léteznek olyan kisméretű központi porszívók, amelyekhez külön PVC csőrendszert nem kell kiépíteni, így kis területű lakásokba is egyszerűen beszerelhetők (akár Ön is beépítheti, ha van kedve hozzá és némi barkács hajlama).

Mennyibe kerül egy porszívórendszer kiépítése?

Egy átlagos 150-200 m2-es ház központi porszívó csőrendszere anyagköltséggel + munkadíjjal együtt bruttó 125.000 Ft-ból beépíthető. A központi porszívó rendszer végleges beüzemelése minden szerelvénnyel (gép, falicsatlakozók, takarítókészlet, szemétlapát adapter) bruttó 300.000 Ft-ból megvalósítható egy ugyanekkora ház esetében.

Ezek az adatok csupán irányadóak, felfelé és lefelé egyaránt lehet eltérés tőlük. Kérje ingyenes árajánlatunkat és pontos, tételes ajánlatot adunk! Árajánlat kérése

Hová célszerű elhelyezni a központi porszívó fő egységét?

A központi egységet az épület olyan helyiségében célszerű felszerelni, senkit nem zavar a hangja és a beszívott levegő kivezethető a szabadba (pl. garázs, kazánház, pince stb.)

Hogyan kell használni a központi porszívót?

Illessze a takarítókészlet gégecsövét a (minden egyes helyiségben kialakított) falicsatlakozóba és a központi porszívó máris automatikusan bekapcsol, Ön pedig kezdheti a takarítást.

Hogyan kapcsol be a központi porszívó gép?

A gégecső végén van egy fémgyűrű, ami a PVC csőrendszer mellett kiépített és a falicsatlakozókba bekötött 24 V-os kábellel való érintkezésekor automatikusan bekapcsolja a gépet, amikor Ön csatlakoztatja a gégecsövet.

Eldugulhat a központi porszívó csőrendszere?

A központi porszívó csőrendszerében a dugulás kialakulására minimális az esély, mivel a falicsatlakozó 90°-os kisívű könyökkel csatlakozik a PVC csőhálózatra. Ezen csak kisméretű dolgok képesek áthaladni. Ami itt keresztül ment, az biztosan tovább jut, mivel a csőhálózat a továbbiakban nagyívű 90° illetve. 45°-os könyökkel folytatódik. A gégecső 32 mm átmérőjű, ami tovább szűkíti az esetlegesen beszívható dolgok körét, amelyek dugulást okozhatnának.

Hol találhatók a falicsatlakozók?

A központi porszívó falicsatlakozói a padló szintje felett kb. 30-40 cm magasan, a falba süllyesztve kerülnek kiépítésre. Többféle szín és alak választható, hogy az adott helyiséghez és a bútorokhoz legjobban illeszkedőt szereljük fel.

Minden helyiségbe kell falicsatlakozót építeni?

A központi porszívóhoz kiépített falicsatlakozók száma a ház alapterületétől, a helyiségek elhelyezkedésétől és a 9 m-es gégecsőtől függ.

Veszélyes a falicsatlakozóba belenyúlni?

Nem. A központi porszívó csőrendszerével együtt futó kábel 24 V-os, ami az emberi szervezetre nem ártalmas.

Lehet folyadékot eltávolítani a központi porszívóval?

A központi porszívó csőrendszerébe nem kerülhet folyadék, de létezik egy ún. nedves felszívó tartály, amelyet a gégecsőre lehet csatlakoztatni. Ebbe a felszívó tartályba fog a folyadék bekerülni.

Milyen gyakran kell a központi porszívót karbantartani?

A központi porszívó tartályát 3-4 havonta ajánlott kiüríteni, a beszívott por és háztartási hulladék mennyiségétől függően. A központi porszívó speciális, hosszú élettartamú gore-text szűrőjét 5-10 évente szükséges kicserélni, a motor szénkeféit pedig kb. 500 munkaórát követően célszerű kicserélni.
Kössön cégünkkel karbantartási szerződést, hogy évek múlva ne kelljen nagyobb összegeket költenie központi porszívójára.

Ki telepít központi porszívó rendszereket?

Cégünk a helyszíni felméréstől kezdve az árajánlat elkészítésén keresztül a központi porszívó rendszer telepítéséig mindenben az Ön rendelkezésére. Igen kiterjedt, országos viszonteladói hálózatunk van, szakképzett partnereink pedig szintén az Ön segítségére lesznek bármilyen kérdés esetén.

Ha Ön saját kezűleg szeretné központi porszívó rendszerét kiépíteni, honlapunkról letölthető tervezési és telepítési segédletünk, amely információt nyújt ehhez. További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

Hogyan válasszam ki központi porszívó gépet?

A központi porszívó gépet leggyakrabban az egyenértékű csőhossz szerint lehet méretezni.
Ezt az alábbiak szerint kell kiszámolni:

  • a központi egység és a tőle legtávolabbi falicsatlakozó közti csőszakasz hossza (méterben)
  • + a kifúvó ág hossza (méterben)
  • + az ezeken a szakaszokon lévő 45o-os könyökök (db) szorozva 1,5-tel (ennyi csőméternek felel meg)
  • + az ezeken a szakaszokon lévő 90o-os könyökök (db) szorozva 3-mal (ennyi csőméternek felel meg)

Fentiek után kapjuk meg egyenértékű csőhosszt. Mivel az összes központi porszívó géphez tartozik egy maximális egyenértékű csőhossz érték, ennek alapján ki lehet választani, hogy melyik gép a megfelelő.

Megosztom:
 

Ezek még érdekelhetnek: