Automata öntözés

Általános információk
automata öntözőrendszer

Mai modern, rohanó világunkban egyre inkább vágyunk a természet pihentető élményére. Az egész napos fárasztó munka után testi-lelki nyugalmat és felfrissülést nyújt az üde zöld környezet: az életteli, lélegző kert.

Ahhoz, hogy növényeink egészségesen fejlődjenek, fontos a rendszeres és megfelelő mértékű öntözés, amit egy automata öntözőrendszer tökéletesen biztosít. A manuális öntözéssel szemben, egy öntözőrendszer pontosan a megfelelő adagokban, a megfelelő időközönként végzi el helyettünk a locsolást, hogy kertünk valóban a pihenés szigete lehessen.

Öntözőrendszer bármilyen nagyságú terület öntözéséhez kiépíthető. Rengeteg öntözőrendszer típus létezik ma már, de javasolt professzionális terméket választani, ami nem csupán pár hónapig, de évek múltával is megfelelően fogja ellátni feladatát.

Az öntözőrendszer előnyei

  • Az öntözőrendszer egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy elvégzi a locsolás fáradságos munkáját a kerttulajdonos helyett.
  • Az öntözőrendszer időt és energiát spórol meg, valamint nem felejt és nem tolja későbbre a feladatot: a beállított időközönként rendszeresen elvégzi az öntözést.
  • Az öntözőrendszer a család távollétében (pl. nyaralás) is elvégzi az öntözést, így nem megy tönkre a kert száraz, meleg időjárási viszonyok között sem.
  • Az öntözőrendszer használatával nem történhet túllocsolás vagy elégtelen mértékű öntözés: a berendezés pontosan a szükséges vízmennyiséget adja a pázsitnak és a növényeknek.
  • Az öntözőrendszer természetes módon táplálja a növényeket, a természetes esőhöz hasonló, permetező locsolással, ami sokkal jobb a kertnek, mint a slagos, célzott vízsugarú locsolás.
  • Az öntözőrendszer működtetése gazdaságosabb, mint a hagyományos locsolás. Egy szakértelemmel tervezett és kivitelezett, jól programozott öntözőrendszerrel rengeteg energia és ezáltal költség takarítható meg (éjszakai locsolásra beállított öntözőrendszernél még a legforróbb nyári napokon is mintegy 50%-kal csökken a kipermetezett víz elpárolgási aránya a manuálisan, napközben végzett locsoláshoz képest).

A TORO automata öntözőrendszer működése

A TORO öntözőrendszer szórófejei nyugalmi állapotban észrevétlenül a talajba vannak süllyesztve, csak a víznyomás hatására, öntözéskor emelkednek ki onnan. A szórófejek az öntözőrendszer földbe rejtett csőrendszerén keresztül kapják a vizet.

A vezérlőegység programozható: pontosan a beállított időközönként, elektromos szelepeken keresztül vezérli a víz kijuttatását a kertbe. Az öntözőrendszert a hozzá tartozó távirányítóval akár a karosszékből is irányíthatja.

A beépített automatikus ürítő szelepekmek köszönhetően az öntözőrendszer téliesítése (fagymentesítése) is egyszerű.

A TORO automata öntözőrendszer felépítése

automata öntözőrendszer

Föld alatti csővezetékek: ezeken keresztül jut a víz az öntözőrendszer szórófejeibe.

Szórófejek: ezek permetezik ki a vizet a növényekre. Az öntözés végeztével visszahúzódnak a talajba, nem zavarva a látványt vagy egyéb kerti munkálatokat, tevékenységeket (pl. fűnyírás, sportolás).

Elektromos időzítő elektronika: ez teszi lehetővé a terület megadott időnként történő öntözését és a megfelelő vízmennyiséggel való ellátását. Egyenletesen elosztja a percenkénti vízmennyiséget és problémamentessé teszi a locsolás. Egy akkumulátor segítségével a vezérlő elektronika áramszünet esetén is megőrzi a beállított programot, de az öntözést ilyenkor nem képes elindítani.

Elektromos szelepek: ezek 24 V-os (törpefeszültségű) elektromos jelre nyílnak és záródnak, vagyis indítják el és állítják le az öntözést. A szelepeknek a vezérlő elektronika adja az elektromos jelet.

Esőkapcsoló: az esőkapcsoló révén az esős időben vagy eső után történő öntözés elkerülhető. Az esőkapcsoló belsejében lévő kis nedvszívó korongok a lehulló esővizet magukba szívják és megduzzadnak tőle. Ezzel átkapcsolnak egy mikrokapcsolót, ami jelzi az öntözőrendszer vezérlője számára az öntözés szüneteltetését. Eső után a korongok az időjárási körülményektől függően, a talajjal közel azonos idő alatt száradnak ki, és aktiválják újra az öntözőrendszert. Az átkapcsoláshoz szükséges csapadékmennyiség szabályozható.

Megosztom:
 

Ezek még érdekelhetnek: