Ivóvíztisztítás

A víz és az emberi szervezet

A természetes vízkörforgásba egyre több szennyezőanyag kerül be, s az emberi vízfogyasztás körforgása ebbe a rendszerbe kapcsolódik be.

Kutak segítségével a talajból vételezzük a vizet, majd használat után a folyókba és tavakba juttatjuk azt vissza – a szennyeződésekkel együtt. A kinyert vizet igyekszünk teljes mennyiségében fogyasztásra alkalmassá tenni, ám ez a tisztítás csak a szennyezés jellegét változtatja meg, és a folyamat során ipari vizet állít elő. Az ipari víz kiváló növényöntözésre, ipari felhasználáshoz, fürdéshez, de nem alkalmas emberi fogyasztásra. Erre a célra az ipari víznél megfelelőbbek a természetes ásványvizek, sajnos azonban ezek sem igazodnak teljes mértékben az emberi szervezet igényeihez.

Egy ember naponta átlagosan 150 liter vizet használ el:

  • Ivás és főzés: 3-4 l
  • Kézmosás: 10-15 l
  • Tisztálkodás: 20-40 l
  • Mosás: 20-40 l
  • Tisztítás: 5-10 l
  • WC használat: 20-40 l

Tippek víztakarékossághoz

  • Alkalmazzunk víztakarékos WC tartályt
  • Kézmosáskor ne folyassuk a vizet feleslegesen
  • Fogmosáskor használjunk poharat

Minden szemét, ami a vízkörforgásba jut, szennyezi a vízkészletet. Soha ne öntsön vegyszereket, olajat, hulladékot a WC-be!

A víz szerepe az emberi testben

víztisztítás - emberi test

Egy átlagos (80 kg) súlyú felnőtt teste kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz! Évente több mint ezer liter folyadékot iszunk meg, veséinken kb. 180 liter testnedv folyik át naponta. Emberi fogyasztásra csak az édesvíz alkalmas, valamint az állatok és növények számára is csak az édesvíz a megfelelő.

A víz legfontosabb feladatai:

  • tápanyagokat szállít a sejtekhez
  • eltávolítja az anyagcsere folyamatok során keletkezett felesleges anyagokat
  • karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges proton- és elektron szintet
  • párásítja a levegőt, amelyet belélegzünk.
  • rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.

A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer.

Tévhitek a vízről

Életünk során közel 200 kg(!) kőzetet iszunk meg vízben oldott ásványok formájában. Mivel az ásványok és egyéb oldott anyagok egyike sem szükséges az ivóvízben a szervezetünk számára, ezek „csak áthaladnak” testünkön. Testünknek szüksége van az ásványi anyagokra, de a vízből nem, illetve csak igen kis mértékben képes azokat felhasználni.

Ha megvizsgáljuk az ásványvizek ásványi anyag tartalmát, látható, hogy a szervezetünk számára szükséges mennyiség töredékét tartalmazzák csupán.

Ásványi anyagA szervezet napi szükségleteSzervetlen anyag 1 l ásványvízbenSzerves ásványi anyag 100g termékben
Kalcium1000 mg45-220 mgSajt 1200 mg
Kálium2000 mg90 mgSzója 2000 mg
Magnézium300 mg50 mgDió 250 mg
Vas19 mg3 mgBúzakorpa 13 mg
Cink12 mg2 mgKorpakenyér 2 mg
Nátrium2000 mg150 mgSajt 1300 mg

A táblázatban látható napi szükséglet értékek tájékoztatási jellegűek, az ivóvízben található mennyiségek irányértékek, amelyek a forrástól függően változhatnak.

Ahhoz, hogy testünk sejtjei megfelelően működjenek, elektromágneses térre van szükségük. Egy sejt elektromágneses terének a fenntartásához pedig szabad protonok és elektronok szükségesek. A csapvíz fertőtlenítésére használt klór a szabad részecskéket magához vonzza, rontva ezzel sejtjeink működési feltételeit.

A vízcsapból kiengedett majd állni hagyott vízből (típusától függően) a klór idővel távozik, ezért csapvizet csak pihentetés után igyuk. Amennyiben tehetjük, ásványvizet fogyasszunk, de még jobb, ha a testünk számára legmegfelelőbb, ozmózísos víztisztítóval szűrt vizet iszunk.

Ezzel kapcsolatosan a következő linkeket olvassa el: Vincent módszer fmorell.pdf

Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?

Az alábbi táblázat bemutatja azokat az ásványi anyag határértékeket, amelyekre egy egészséges felnőttnek szüksége van. Az adatokból látható, hogy a víz szerepe az ásványi anyagok pótlásában elhanyagolható.

A napi szükségletek tekintetében speciális diéta esetén lehetnek eltérések, ilyen esetben az orvos által előírt étrendet kell követni.

Az összehasonlításhoz feltüntettük az ásványvíz átlagos ásványi anyag tartalmát és a különböző ételekből felvehető mennyiséget. Az adatok tájékoztató jellegűek, a víz fajtájától is függenek.

Ásványi anyagNapi szükségletNapi felvétel ivóvízzel1 liter ivóvíz tartalmaÁsványi anyag források (100g táplálék tartalma)
Kálcium500-1.000 mg100 mg95 mgkemény sajt
puha sajt
dió
zöldség
fehérliszt
tej
tojás
gabona
gyümölcs
1.200 mg
725 mg
250 mg
150 mg
140 mg
120 mg
80 mg
60 mg
60 mg
KáliumNincsen ajánlott
napi bevitel mennyiség,
a felvétel intervalluma
1.960 és 5.870 mg
között van.
Sok táplálék
tartalmaz káliumot, de
regionálisan nagy
eltérések lehetnek a
mennyiségekben. Az
adatok csak irányszámok.
90 mgszójaliszt
szárított gyümölcs búzakorpa
friss saláta
burgonya
dió
műzli
gyümölcslé
tojás
sajt
indiai tea
pörkölt kávé
kakaópor
1.660 -2030mg
710 - 1.880 mg
1.160 mg
140 - 1.080
mg 1.020 mg
350 - 950 mg
100 - 600 mg
110 - 260 mg
140 mg
100 - 190 mg
2.160 mg
2.020 mg
1.500 mg
NátriumNincsen napi
ajánlott mennyiség,
de 1.000 - 3.000 mg
elegendő naponta
A nátrium források legismertebb fajtája
az asztali só.
2 - 300 mg150 mgömlesztett /puhasajt műzli
sózott sajt
kenyér
tojás
1.360 mg
1.200 mg
870 mg
560 mg
140 mg
Molibdénkb. 0,5 mghajdina
babkonzerv
búzacsíra
szójabab
gabona
tojás
kakaó
zöldség
gyümölcs
0,49 mg
0,35 mg
0,20 mg
0,20 mg
0,09 mg
0,05 mg
0,05 mg
0,03 mg
0,02 mg
KrómNincsen napi
ajánlott mennyiség,
de a 0,05 - 0,2 mg
közötti érték
elegendő naponta
0,01 mg0,05 mgtojás sárgája
sörélesztő
keménysajt
gyümölcslé
korpakenyér
méz
zöldség
gyümölcs
0,18 mg
0,12 mg
0,06 mg
0,05 mg
0,04 mg
0,03 mg
0,02 mg
0,01 mg
NikkelMég nincs
kielégítő kutatási eredmény
0,05 mgMég nincs
kielégítő kutatási eredmény
Kobaltkb. 0,001 mgfésűkagyló
máj
zöldség
0,225 mg
0,015 mg
0,020 - 0,060mg
FoszforNincsen ajánlott
napi bevitel mennyiség,
a felvétel intervalluma
240 és 1.200 mg között
van (kortól függően).
sörélesztő
tejpor
búzacsíra
keménysajt
dió
gabona
tojás
joghurt
1.900 mg
950 mg
930 mg
520 mg
370 mg
290 mg
128 mg
140 mg
Kén800 mg0,05 mg240 mgdió
fokhagyma
sajt
tojás
teljes liszt
hüvelyes növények
150 - 380 mg
370 mg
200 - 330 mg
180 mg
150 mg
120 mg
Szilíciumnincsen napi
ajánlott mennyiség
Fluornincsen napi
ajánlott mennyiség
4 mg
Jódkb. 0,2 mg0,04 mgkagyló
hering
gabona, zöldség,
gyümölcs
0,659 mg
0,021 - 0,027 mg 0,002 - 0,005 mg
Magnézum220 - 400 mg50 mg50 mgszójabab
dió
teljes búzaliszt
barnarizs
szárított gyümölcs zöldség
banán
310 mg
250 mg
140 mg
119 mg
80 mg
60 mg
42 mg
Vas8-28 mg3 mg-ig0,2 mgbúzakorpa
kakaópor
szójaliszt
petrezsejem
szárított gyümölcs gabona
vörösbab
12,9 mg
10,5 mg
8,0 mg
8,0 mg
5,8 mg
4,1 mg
2,5 mg
Cink8 - 16 mg2 mgsörélesztő
keménysajt
korpakenyér
tojás
hüvelyes növények
teljes gabona
7,8 mg
4,0 mg
2,0 mg
1,5 mg
1,0 mg
1,0 mg
Réz1 - 2,5 mg1 mgsörélesztő
olivabogyó
dió
hüvelyes növény
korpakenyér
szárított gyümölcs
3,3 mg
1,6 mg
1,4 mg
0,8 mg
0,3 mg
0,3 mg
Vanádiumkb. 0,1 - 0,3 mgpetrezselyem
hónapos retek
kapor
fejes saláta
eper
uborka
alma
2,95 mg
0,79 mg
0,46 mg
0,28 mg
0,07 mg
0,04 mg
0,03 mg
Ónmég nincs
kielégítő kutatási eredmény
Mangán2 - 5 mg0,05 mggabona
korpakenyér
dió
hüvelyes növények gyümölcs
zöld zöldség
4,92 mg
4,21 mg
3,54 mg
2,01 mg
1,05 mg
0,78 mg
Klórnincs ajánlott napi
mennyiség A klór
tápanyagforrása
megegyezik a nátriuméval.
Aki megfelelő mennyiségű
nátriumot vesz
magához (konyhasó),
az egyben klór szükségletét is kielégíti.
Megosztom:

Ezek még érdekelhetnek: