A természetes vízkörforgásba egyre több szennyezőanyag kerül be, s az emberi vízfogyasztás körforgása ebbe a rendszerbe kapcsolódik be.
Kutak segítségével a talajból vételezzük a vizet, majd használat után a folyókba és tavakba juttatjuk azt vissza – a szennyeződésekkel együtt. A kinyert vizet igyekszünk teljes mennyiségében fogyasztásra alkalmassá tenni, ám ez a tisztítás csak a szennyezés jellegét változtatja meg, és a folyamat során ipari vizet állít elő. Az ipari víz kiváló növényöntözésre, ipari felhasználáshoz, fürdéshez, de nem alkalmas emberi fogyasztásra. Erre a célra az ipari víznél megfelelőbbek a természetes ásványvizek, sajnos azonban ezek sem igazodnak teljes mértékben az emberi szervezet igényeihez.
Egy ember naponta átlagosan 150 liter vizet használ el:
- Ivás és főzés: 3-4 l
- Kézmosás: 10-15 l
- Tisztálkodás: 20-40 l
- Mosás: 20-40 l
- Tisztítás: 5-10 l
- WC használat: 20-40 l
Tippek víztakarékossághoz
- Alkalmazzunk víztakarékos WC tartályt
- Kézmosáskor ne folyassuk a vizet feleslegesen
- Fogmosáskor használjunk poharat
Minden szemét, ami a vízkörforgásba jut, szennyezi a vízkészletet. Soha ne öntsön vegyszereket, olajat, hulladékot a WC-be!
A víz szerepe az emberi testben
Egy átlagos (80 kg) súlyú felnőtt teste kb. 54 liter vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz! Évente több mint ezer liter folyadékot iszunk meg, veséinken kb. 180 liter testnedv folyik át naponta. Emberi fogyasztásra csak az édesvíz alkalmas, valamint az állatok és növények számára is csak az édesvíz a megfelelő.
A víz legfontosabb feladatai:
- tápanyagokat szállít a sejtekhez
- eltávolítja az anyagcsere folyamatok során keletkezett felesleges anyagokat
- karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges proton- és elektron szintet
- párásítja a levegőt, amelyet belélegzünk.
- rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.
A víz szerepét részletesen taglaló és ezzel kapcsolatosan egy speciális mérési eljárást tartalmazó cikket olvashat a következő linken: Vincent módszer.
Tévhitek a vízről
Életünk során közel 200 kg(!) kőzetet iszunk meg vízben oldott ásványok formájában. Mivel az ásványok és egyéb oldott anyagok egyike sem szükséges az ivóvízben a szervezetünk számára, ezek „csak áthaladnak” testünkön. Testünknek szüksége van az ásványi anyagokra, de a vízből nem, illetve csak igen kis mértékben képes azokat felhasználni.
Ha megvizsgáljuk az ásványvizek ásványi anyag tartalmát, látható, hogy a szervezetünk számára szükséges mennyiség töredékét tartalmazzák csupán.
Ásványi anyag | A szervezet napi szükséglete | Szervetlen anyag 1 l ásványvízben | Szerves ásványi anyag 100g termékben |
---|---|---|---|
Kalcium | 1000 mg | 45-220 mg | Sajt 1200 mg |
Kálium | 2000 mg | 90 mg | Szója 2000 mg |
Magnézium | 300 mg | 50 mg | Dió 250 mg |
Vas | 19 mg | 3 mg | Búzakorpa 13 mg |
Cink | 12 mg | 2 mg | Korpakenyér 2 mg |
Nátrium | 2000 mg | 150 mg | Sajt 1300 mg |
A táblázatban látható napi szükséglet értékek tájékoztatási jellegűek, az ivóvízben található mennyiségek irányértékek, amelyek a forrástól függően változhatnak.
Ahhoz, hogy testünk sejtjei megfelelően működjenek, elektromágneses térre van szükségük. Egy sejt elektromágneses terének a fenntartásához pedig szabad protonok és elektronok szükségesek. A csapvíz fertőtlenítésére használt klór a szabad részecskéket magához vonzza, rontva ezzel sejtjeink működési feltételeit.
A vízcsapból kiengedett majd állni hagyott vízből (típusától függően) a klór idővel távozik, ezért csapvizet csak pihentetés után igyuk. Amennyiben tehetjük, ásványvizet fogyasszunk, de még jobb, ha a testünk számára legmegfelelőbb, ozmózísos víztisztítóval szűrt vizet iszunk.
Ezzel kapcsolatosan a következő linkeket olvassa el: Vincent módszer fmorell.pdf
Hogyan fedezzük ásványi anyag szükségletünket?
Az alábbi táblázat bemutatja azokat az ásványi anyag határértékeket, amelyekre egy egészséges felnőttnek szüksége van. Az adatokból látható, hogy a víz szerepe az ásványi anyagok pótlásában elhanyagolható.
A napi szükségletek tekintetében speciális diéta esetén lehetnek eltérések, ilyen esetben az orvos által előírt étrendet kell követni.
Az összehasonlításhoz feltüntettük az ásványvíz átlagos ásványi anyag tartalmát és a különböző ételekből felvehető mennyiséget. Az adatok tájékoztató jellegűek, a víz fajtájától is függenek.
Ásványi anyag | Napi szükséglet | Napi felvétel ivóvízzel | 1 liter ivóvíz tartalma | Ásványi anyag források | (100g táplálék tartalma) |
---|---|---|---|---|---|
Kálcium | 500-1.000 mg | 100 mg | 95 mg | kemény sajt puha sajt dió zöldség fehérliszt tej tojás gabona gyümölcs | 1.200 mg 725 mg 250 mg 150 mg 140 mg 120 mg 80 mg 60 mg 60 mg |
Kálium | Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 1.960 és 5.870 mg között van. Sok táplálék tartalmaz káliumot, de regionálisan nagy eltérések lehetnek a mennyiségekben. Az adatok csak irányszámok. | 90 mg | szójaliszt szárított gyümölcs búzakorpa friss saláta burgonya dió műzli gyümölcslé tojás sajt indiai tea pörkölt kávé kakaópor | 1.660 -2030mg 710 - 1.880 mg 1.160 mg 140 - 1.080 mg 1.020 mg 350 - 950 mg 100 - 600 mg 110 - 260 mg 140 mg 100 - 190 mg 2.160 mg 2.020 mg 1.500 mg | |
Nátrium | Nincsen napi ajánlott mennyiség, de 1.000 - 3.000 mg elegendő naponta A nátrium források legismertebb fajtája az asztali só. | 2 - 300 mg | 150 mg | ömlesztett /puhasajt műzli sózott sajt kenyér tojás | 1.360 mg 1.200 mg 870 mg 560 mg 140 mg |
Molibdén | kb. 0,5 mg | hajdina babkonzerv búzacsíra szójabab gabona tojás kakaó zöldség gyümölcs | 0,49 mg 0,35 mg 0,20 mg 0,20 mg 0,09 mg 0,05 mg 0,05 mg 0,03 mg 0,02 mg | ||
Króm | Nincsen napi ajánlott mennyiség, de a 0,05 - 0,2 mg közötti érték elegendő naponta | 0,01 mg | 0,05 mg | tojás sárgája sörélesztő keménysajt gyümölcslé korpakenyér méz zöldség gyümölcs | 0,18 mg 0,12 mg 0,06 mg 0,05 mg 0,04 mg 0,03 mg 0,02 mg 0,01 mg |
Nikkel | Még nincs kielégítő kutatási eredmény | 0,05 mg | Még nincs kielégítő kutatási eredmény | ||
Kobalt | kb. 0,001 mg | fésűkagyló máj zöldség | 0,225 mg 0,015 mg 0,020 - 0,060mg | ||
Foszfor | Nincsen ajánlott napi bevitel mennyiség, a felvétel intervalluma 240 és 1.200 mg között van (kortól függően). | sörélesztő tejpor búzacsíra keménysajt dió gabona tojás joghurt | 1.900 mg 950 mg 930 mg 520 mg 370 mg 290 mg 128 mg 140 mg | ||
Kén | 800 mg | 0,05 mg | 240 mg | dió fokhagyma sajt tojás teljes liszt hüvelyes növények | 150 - 380 mg 370 mg 200 - 330 mg 180 mg 150 mg 120 mg |
Szilícium | nincsen napi ajánlott mennyiség | ||||
Fluor | nincsen napi ajánlott mennyiség | 4 mg | |||
Jód | kb. 0,2 mg | 0,04 mg | kagyló hering gabona, zöldség, gyümölcs | 0,659 mg 0,021 - 0,027 mg 0,002 - 0,005 mg | |
Magnézum | 220 - 400 mg | 50 mg | 50 mg | szójabab dió teljes búzaliszt barnarizs szárított gyümölcs zöldség banán | 310 mg 250 mg 140 mg 119 mg 80 mg 60 mg 42 mg |
Vas | 8-28 mg | 3 mg-ig | 0,2 mg | búzakorpa kakaópor szójaliszt petrezsejem szárított gyümölcs gabona vörösbab | 12,9 mg 10,5 mg 8,0 mg 8,0 mg 5,8 mg 4,1 mg 2,5 mg |
Cink | 8 - 16 mg | 2 mg | sörélesztő keménysajt korpakenyér tojás hüvelyes növények teljes gabona | 7,8 mg 4,0 mg 2,0 mg 1,5 mg 1,0 mg 1,0 mg | |
Réz | 1 - 2,5 mg | 1 mg | sörélesztő olivabogyó dió hüvelyes növény korpakenyér szárított gyümölcs | 3,3 mg 1,6 mg 1,4 mg 0,8 mg 0,3 mg 0,3 mg | |
Vanádium | kb. 0,1 - 0,3 mg | petrezselyem hónapos retek kapor fejes saláta eper uborka alma | 2,95 mg 0,79 mg 0,46 mg 0,28 mg 0,07 mg 0,04 mg 0,03 mg | ||
Ón | még nincs kielégítő kutatási eredmény | ||||
Mangán | 2 - 5 mg | 0,05 mg | gabona korpakenyér dió hüvelyes növények gyümölcs zöld zöldség | 4,92 mg 4,21 mg 3,54 mg 2,01 mg 1,05 mg 0,78 mg | |
Klór | nincs ajánlott napi mennyiség A klór tápanyagforrása megegyezik a nátriuméval. Aki megfelelő mennyiségű nátriumot vesz magához (konyhasó), az egyben klór szükségletét is kielégíti. |