Ivóvíztisztítás

Érdekes adatok az ivóvízről

Érdekes adatok az ivóvízről

Bármilyen hihetetlenül hangzik, szervezetünk 60-70%-ban vízből áll (egy újszülött szervezete 75-80%-ban víz!). Míg étel nélkül hetekig is kibírjuk, ivóvíz nélkül mindössze másfél napig maradunk életben. A vízpótlás, a tiszta ivóvíz tehát sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk. Nem mindegy azonban, milyen vizet iszunk /használunk a főzéshez. A víztisztító berendezések egyre több otthonban kerülnek alkalmazásra, ami nem véletlen – egyre többen ismerik fel a valóban tiszta víz jelentőségét.

Ahogy Seneca mondta: "És ha ezen a bolygón minden kiégne, maradna a víz és a vízben az új élet szikrája."

Pasteur felismerése: "Betegségeink 90%-át megisszuk"

Miért fontos a tiszta ivóvíz?

A Föld felületének mintegy 75%-a víz, s ebből mindössze 1% az édesvíz. Bolygónk vízmennyisége az alábbiak szerint oszlik meg:

  • 97,2% sós tengervíz
  • 32,14 %-ot tesz ki a sarki + a gleccserek jegében levő víz
  • 0,001% víz van jelen felhők, vízgőz, köd formájában az atmoszférában
  • 0,6% (8,7 millió km3) édesvíz, ebből 3% felszíni víz (tavak és folyók), 97% pedig talajvíz (a felszín alatt 800 m mélységig).

A víz körforgása

víztisztítás - a víz körforgása

A Nap percenként közel 1 milliárd m3 vizet (fél Balatonnyi vízmennyiség!) párologtat el a tengerekből. Ez a víztömeg felhőkké alakul, amelyeket a szél a szárazföldek felé visz, a hegyeknél pedig a hirtelen emelkedés hatására bekövetkező lehűlés miatt kicsapódnak a párából a vízcseppek, s csapadék formájában lepotyognak a földre.

Míg megteszik ezt az utat és földet érnek, a vízcseppek a levegőből, az autók és épületek felületeiről begyűjtik a szennyeződéseket és azokkal együtt szívódnak fel végül a talajban (ahol további szennyeződéseket vehetnek fel).

Útja közben a víz a kőzet- és talajrétegeken való áthaladásakor tisztul valamelyest a hozzátapadt szennyeződésektől, majd a valamilyen forráson keresztül újra kilép a felszínre és a patakok, folyók által újra elindul a tengerek, óceánok felé.

Vízszennyezés

A mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát, a lakosság és az ipar együttesen 120 millió tonnányi kozmetikumot és mosószert használ fel. A folyókba és tavakba 300 milliárd liter szennyvíz ömlik. Egyetlen liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. Az óceánokba évente rengeteg szennyezőanyag ömlik

  • 2,6 millió tonna nitrát,
  • 2,5 millió tonna cink,
  • 370.000 tonna ólom.

A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő, egészséges ivóvízforrása.

Néhány sajtócikk a vízzel kapcsolatban:

Megosztom:
 

Ezek még érdekelhetnek: