Ivóvíztisztítás

Víztisztítás fordított ozmózissal
víztisztítás - a membránrés

Egy baktérium 1 mikron, egy vírus átlagosan 0,02 mikron méretű. A fordított ozmózisos víztisztító szűrőjének nyílásai ennél lényegesen kisebbek, 0,0001 mikron nagyságúak. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító berendezés tehát úgy képzelhető el, mint egy egy szűrő, aminek nyílásai a baktériumokhoz képest 1000-szer, a vírusokhoz képest 10-szer kisebbek.

Az ozmózisos víztisztító szűrője öntisztító, vagyis a szennyeződések nem halmozódnak fel rajta (mint az átfolyó rendszerű szűrők esetében).

A forgalomban lévő hagyományos víztisztítók szűrői a CF kategóriába tartoznak. Az ozmózisos víztisztító szűrője ezekhez képest 10.000-szer jobban szűr!

víztisztítás - a szűrési eljárások összehasonlítása

A fordított ozmózisos víztisztító előnyei:

  • Tiszta, jó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer sérülése, meghibásodása vagy esetleges vízszennyezés esetén is
  • Mindig megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló friss ivóvíz
  • Segít az orvosilag előírt diéta betartásában (Pl. a víztisztítóval előállított vízben nincs nátrium, így kifejezetten alkalmas a magas vérnyomásban szenvedők számára előírt nátriumszegény étrendhez)

A fordított ozmózisos víztisztítóval előállított víz előnyei:

  • A víztisztítóval készített ivóvíz nem baktérium- és vírusmentes, nem tartalmaz klórt, nehézfémeket és vegyi anyagokat, sem toxikus és rákkeltő anyagokat
  • Az ozmózis víztisztítóval előállított vízből készített jégkocka sokkal tovább tart
  • A tisztított víz ízletesebb, zamatosabb, miként a belőle/vele készített italok és ételek is
  • Ideális kávé- és teafőzők, vasalók, üzemeltetéséhez
  • A víztisztítóval szűrt vízben nincsenek ásványi anyagok, így képes a lehető legtöbb méreganyagot, salakanyagot felvenni és kiüríteni a szervezetből
  • Sok szabad protont és elektront tartalmaz, ami elősegíti a sejtek működésének körülményeit
  • Az ozmózis víz nagyszerű emlékezőtehetséggel bír, ezért homeopátiás gyógymódokhoz is remekül alkalmazható

Hogyan biztosítja az ozmózis víztisztító a tiszta ivóvizet?

Az egyszerű átfolyó rendszerű víztisztító szűrők csak a káros anyagok egy részét távolítják el a vízből, forralással pedig csak a baktériumokat lehet elpusztítani, a vírusok és vegyi szennyeződések, a nehézfémek benne maradnak a vízben.

A vezetékes rendszerekben alkalmazott klórozás fertőtleníti ugyan a vizet, de az emberi szervezetre káros hatással van, ráadásul rossz ízűvé és szagúvá teszi a vizet.

Az ozmózis víztisztító egy lépésben szűri ki a baktériumokat, a vírusokat, a vegyszereket, sőt még a radioaktív részecskéket is.

Szennyező anyagok eltávolítása

Az alábbi táblázat az ozmózis víztisztító hatékonyságát mutatja be a különféle víztisztító eljárásokkal összehasonlítva.

víztisztítás - a szűrési eljárások összehasonlítása

Jelmagyarázat:
- nincs hatás
+/- részleges
+ jó
++ kiváló
** THMI: trihalometánok, THE: trihaloetilén

A fordított ozmózis szűrők működési elve

Az ozmózis jelenség

víztisztítás - a membránrés

Ozmózis: spontán oldószer áramlás egy félig-áteresztó membránon keresztül. Az áramlás az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú felé történik. A félig áteresztő membrán az oldószert átengedi, de az oldott anyagot nem. Az ozmózis oka az oldatok koncentráció különbsége miatt létrejövő nyomáskülönbség. (Minél magasabb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál magasabb lesz az ozmotikus nyomás)

víztisztítás - a szűrési eljárások összehasonlítása

Fordított ozmózis alapú víztisztítót legelőször a haditengerészetnél használtak, hogy sós tengervízből ivóvizet állítsanak elő.

A hidegháborúban ( 60-as évek) tovább fejlesztették ezt a víztisztító eljárást, hogy a vegyi, biológiai és radioaktív szennyeződéseket is kiszűrjék.

A 70-es évek során a műanyagipar rohamos fejlődése lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítók lakossági célú alkalmazását is.

Az öbölháborúban, 1991-ben az amerikai hadsereg 8000 db fordított ozmózisos víztisztító berendezést használt az ivóvíz előállítására.

Az egészségügyben a vesedialízis és a magas vérnyomás kezeléséhez alkalmaznak ilyen víztisztítókat.

Napjainkban az USA-ban, valamint az arab országokban a fordított ozmózissal készített ivóvíz magasabb áron értékesíthető, mint az ásványvíz.

Megosztom: