Ivóvíztisztítás

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet beépíteni a víztisztítót?

A víztisztító beépítésének legegyszerűbb és legpraktikusabb módja, ha a víztisztító berendezést a mosogató alá helyezzük el. Az ehhez szükséges valamennyi alkatrészt tartalmazzák az egyes szettek.
Ha ez valami miatt nem megoldható, akkor a víztisztító beépíthető szekrénybe vagy egy külön helyiségbe, de fontos, hogy a felhasználás helye 6 méternél ne legyen messzebb. Amennyiben a tisztított vizet jégkészítős hűtőgépbe szeretnénk vezetni, szintén érvényes a maximum 6 m-es távolság.

Mit használjunk a víztisztító vizének elvezetésére?

A víz vezetéséhez csak és kizárólag 6-10 mm átmérőjű, műanyagból készült vezeték használható. Fémcsövet alkalmazni tilos, mivel az oldott anyagoktól mentes, 100%-osan tiszta víz kioldja a fémcsövek anyagát és rossz ízt, valamint bizonyos idő elteltével szivárgást okoz.

Mennyi a fordított ozmózisos víztisztító berendezés megtérülési ideje?

Tekintse meg ásványvíz összehasonlító táblázatunkat. Ebből kiolvasható, hogy átlagosan mennyit költünk ásványvíz vásárlására évente. Pl. egy 4 tagú család egy közepes minőségű ásványvízre kb. 250.000 Ft, egy jó minőségű ásványvízre akár 400.000 Ft értékben is költhet. A korábban vásárolt víz típusától függően, akár kevesebb, mint egy év alatt megtérülhet egy víztisztító készülék ára.

Mennyi vizet termel egy fordított ozmózissal működő víztisztító?

Attól függ, melyik modellről van szó. A fordított ozmózisos víztisztító típusválaszték igen széles:
Hordozható turista víztisztító: ez a víztisztító típus csapra szerelhető, teljesítménye 1 liter /óra. Az R10 víztisztító készülék 21, 5 cm x 6,5 cm méretű, súlya 20 dkg.
Asztali kivitelű kancsós víztisztító berendezés: ez a víztisztító nem igényel vízcsatlakozást, kapacitása max. 90 liter 6 nap.
Konyhai mosogató alá szerelhető víztisztító: víztermelése 2-3 liter /óra, tartálya 8-10 literes. (Ilyen víztisztító készülékeink: E10, E11, E12, E13)
Étterem, iskola, és egyéb intézményekben alkalmazható víztisztító típusok: 200-900 liter /nap, tartály mérete 50-100 liter. (Pl. E30 típus.)
Családi vagy irodai használatra kifejlesztett, asztali vagy álló, hűtött és forró vizet rögtön szolgáltató víztisztító és víztároló kompakt kivitelű egységek: kapacitás 70 liter /nap, víztároló 3-12 liter. (Pl. B11, B12 víztisztító típusok)
Sós tengervízből ivóvizet készítő víztisztító készülékek (jachtok és hajók számára elsősorban): Ezeknél a hidraulikus, illetve elektromos meghajtású szivattyúkkal felépített víztisztítóknál a mérettől függ a kapacitás.
Ipari víztisztítók: Kazántápvíz előállítására, üzemek ellátására, valamint települések ivóvíz ellátására kifejlesztett víztisztító berendezések igény szerinti kialakítással, 900-1.200.000 liter napi kapacitással.

Hogyan működik a fordított ozmózis?

Az ozmózis során egy félig áteresztő membránon szivárog át a víz, ami meggátolja az ásványi anyagok és más összetevők áramlását az oldatok között. Ha egy membrán segítségével elválasztunk egymástól két vizes oldatot, akkor a tiszta víz elkezd áramlani ezen a membránon át az alacsonyabb koncentrációjú oldattól a magasabb koncentrációjú felé. Az oldószer (jelen esetben a tiszta víz) áramlása megállítható, illetve meg is fordítható, ha a nyomást növeljük a magasabb koncentrációjú oldatnál. Ez a fordított ozmózis.

A membrán általában csupán egyik alkotórésze a standard fordított ozmózisos víztisztító készüléknek. A víztisztító többnyire az alábbi 4 fő egységre tagolódik:
5 vagy 20 mikronos előszűrő: Ez szűri ki a lebegő szennyeződéseket (pl. rozsda, por, föld). Egyes vízszűrő rendszerekben két előszűrőt (egy 20 mikronos, egy 5 mikronos), továbbá aktív szenes szűrőt is alkalmaznak.
Fordított ozmózis membrán: Ez a vízszűrő szíve, amely a vízben oldott biológiai és vegyi szennyeződések mintegy 99%-át távolítja el.
A víztisztító harmadik szűrési fokozatában (közvetlenül a fogyasztás előtt) a víz egy aktív szén szűrőn megy át, amely megköti a maradék oldott anyagokat, valamint kellemesebb ízt és illatot ad a víznek.
Víztároló tartály: ez biztosítja az egyenletes vízellátást.

Mekkora víznyomás kell a víztisztító rendszer üzemeltetéséhez?

Mivel a normál ozmózissal ellentétes irányú mozgásra a víznyomás kényszeríti a molekulákat, ezért alapvető jelentőségű ennek mértéke a víztisztító megfelelő működéséhez. Alacsony nyomásnál lecsökkent a termelt vízmennyiség, romlik a hatásfok. A víztisztító működéséhez 4-4.5 bar az ideális nyomás. 2.75 bar nyomás alatt a rásegítő szivattyúval ellátott E12, E13, E30 víztisztító modellek alkalmazhatóak.

Érzékelhető különbség a csapvíz és a tisztított víz között?

Kóstolja meg és érezni fogja a különbséget! Markáns különbség van a tisztított és a csapvíz víz között. A víztisztító által termelt víz lágyabb, sokkal kellemesebb ízű, és hiányzik (vagyis nem hiányzik…) belőle a klór jellegzetes szaga. A tisztított vízből készült jégkocka hosszabb ideig tart és az általa hűtött ital is kellemesebb ízű. TDS mérés segítségével is ellenőrizhető a bejövő és a tisztított víz közötti minőségi különbség.

Használható a víztisztító kútvízhez is?

Igen, de ilyen esetben egy UV fénnyel működő fertőtlenítőn vezetjük át a kútvizet a teljes biztonság érdekében: az UV fertőtlenítő eltávolítja az összes mikroorganizmust. A készüléket külön lehet megvásárolni.

Mit jelent a víztisztító paramétereinél a TDS kifejezés?

TDS = Total Dissolved Solids, azaz az oldott anyagok mennyisége. Mértékegysége a mikroSiemens (mikroS). A víz a természetes körforgás során rengeteg szennyező anyaggal érintkezik, kioldva ezekből az ásványokat, sókat, stb. Az így létrejövő oldatban található oldott anyagok mennyisége – többek között – az elektromos vezetőképességgel mérhető. Minél nagyobb a vezetőképesség, annál több az oldott anyag a vízben.A csapvíz vezetőképessége rendszerint 300 – 700 mikroS, az ásványvizek vezetőképessége fajtától függően: 200 - 2000 mikroS a tisztított vízé 10 – 70 mikroS. A normál csapvíz vezetőképessége általában 300-700 mikroS, az ásványvizeknél fajtától függően 200-2000 mikroS közötti ez az érték, míg a víztisztítóval tisztított vízé 10-70 mikroS.

Mennyi szennyezőanyagot távolít el a fordított ozmózisos víztisztító?

Az eltávolítás mértéke a víz összetételétől és víznyomástól függően, elérheti a 99.8% -ot.

Mi lesz a kiszűrt szennyeződésekkel?

A kiszűrt szennyeződéseket a víztisztító a szennyvíz elvezető csatornarendszerbe vezeti. Más szűrőtípusokkal ellentétben (amelyeknél folyamatosan felhalmozódnak a kiszűrt szennyeződések), a fordított ozmózis víztisztító készülék öntisztító.
A membránba érkező víz kétfelé oszlik: a tiszta víz a tároló tartályba kerül, a szennyeződéseket tartalmazó víz pedig a membrán felületén végighaladva és azt megtisztítva közben, a szennyvízcsatornába távozik.
A hagyományos víztisztító berendezések a felhalmozódott szennyeződések miatt egyre kisebb hatásfokkal működnek bizonyos idő után, sőt, ha a szűrőket nem cserélik, akkor a felgyűlt, elhalt baktériumok által termelt toxikus anyagok a szűrőn átjutva veszélyes ivóvizet eredményezhetnek.

A víztisztító rendszerből kilépő víz mire használható?

A kilépő víznek magasabb az oldott anyag tartalma, de kiválóan használható pl. öntözésre, fürdésre, WC öblítésre.

Milyen karbantartást igényel a fordított ozmózisos víztisztító?

A víztisztító előszűrőinek cseréje: Az előszűrőket és az aktív szénszűrőt - a helyi vízminőségtől függően - 6 havonta javasolt cserélni. Nagyon jó minőségű csapvíznél, kevés használat esetén sem szabad túllépni a 12 hónap csereidőt.

A víztisztító előszűrőinek cseréje: Az előszűrőket és az aktív szénszűrőt - a helyi vízminőségtől függően - 6 havonta javasolt cserélni. Nagyon jó minőségű csapvíznél, kevés használat esetén sem szabad túllépni a 12 hónap csereidőt.
A tiszta vizet tároló tartály és a vezeték fertőtlenítése: Mivel a víz a szabad levegőtől is fertőződik, és a klór hiánya miatt elszaporodhatnak a paraziták, a víztisztító biztonságos üzemeltetéséhez Neomagnolos oldattal fertőtleníteni kell a tartályt és a csővezetéket legalább 12 havonként. Az átmosás utána min. két tartálynyi vizet engedjünk át a víztisztító rendszeren fogyasztás előtt.
A víztisztító membránjának cseréje: A membrán hatásfoka TDS mérő segítségével műszeresen ellenőrizhető. 70 mikroS vezetőképességnél magasabb érték esetén ki kell cserélni a membránt.

A vízvezetékre van már víztisztító szerelve, miért kéne nekem még egy víztisztító?

A házba/lakásba érkező vízvezetékekre általában kétféle víztisztítót szoktak szerelni; egy mechanikus szűrőt és egy (mágneses vagy gyantás) vízlágyítót. A mechanikus szűrővel a csöveket és csapokat védik a kődarabkáktól, sártól, homoktól. A vízlágyítóval vegyi úton csökkentik a vezetékes víz magnézium és kalcium tartalmát, elsősorban a háztartási berendezések (pl. mosógép) védelme érdekében. A víztisztító mágneses vízlágyítója a víz magnézium és kalcium tartalmának aktivitását változtatja, aminek köszönhetően kismértékű lerakódások keletkeznek.
Egyik sem tesz jót az egészségnek. A fordított ozmózisos víztisztító célja az emberi szervezet számára legjobb ivóvíz előállítása.
A már meglévő víztisztító rendszert nem kell leszerelni, hiszen az nem csak ellátja a berendezések védelmét, de víztisztító készülék karbantartási igényét is lecsökkenti, ezáltal megnöveli a víztisztító élettartamát.

A már beépített vízlágyító készülék nem káros a víztisztítóra?

Épp ellenkezőleg: hasznos a víztisztító számára, ugyanis a magnézium és kalcium lerakódások azok, amik a membrán felületéről a legnehezebben távoznak. A vízlágyító által a vízbe juttatott nátrium jóval könnyebben távozik, 98%-ban eltávolítva a lerakódásokat.

A fordított ozmózissal működő víztisztító lágyítja a vizet?

Igen, mivel eltávolítja a magnéziumot és kalciumot. Ha nagyon kemény a vezetékes víz (7 keménységi fok felett), a membrán élettartama csökken.
Háztartási vízlágyítónak nem célszerű használni a víztisztító berendezést, mert a kis vízmennyiség (pár liter /óra) és a karbantartási fertőtlenítések, valamint az, hogy csak műanyag cső használható hozzá, kényelmetlenné teszik ilyen célú alkalmazását.

A víz vastartalma káros a fordított ozmózissal működő víztisztítókra?

Igen, ugyanis a vas kilyukasztja a víztisztító membránját. Ha a víz vastartalma nagyobb 2 ppm-nél, vastalanító alkalmazása szükséges. 1 ppm vastartalomnál erre nincs szükség, de a membrán várható élettartama 1-2 évre csökken.
A fentiek a tiszta vízben oldott vasra vonatkoznak, és nem a vörös vasra, amely barnás-vöröses nyomokat hagy mindenütt. A vörös vasat teljes mértékben el kell távolítani a vízből. A víztisztító készülékre nyújtott garancia nem érvényes a megengedettnél nagyobb vastartalom esetén.

Mi a különbség a CTA és a TFM membránok között?

A CTA (Cellulose Triacetat) membrán egy szintetikus réteggel bevont papírréteg. Ez a cellulóz alapú membrán klórozott vizet igényel a működéshez, hogy távol tartsa a baktériumokat a papírtól. A CTA membrános víztisztító tisztítási hatásfoka 85-94 % közötti, élettartamuk pedig 1,2-2 év.
A TFM (Thin film = vékony film) membránok teljes egészében szintetikus anyagból vannak, ezek alkalmazása előtt a vízből el kell távolítani a klórt, mielőtt a membránra kerülne. A TFM membrános víztisztító 95- 99 %-os hatásfokú, élettartama 2-5 év.

Megosztom: